Cursus: Verbeteren voeding en beweging bij kankerpatiënten

In deze cursus staan voeding en beweging, na de diagnose kanker, centraal. Hoe ga je als zorgprofessional om met de ingrijpende gevolgen van kanker bij patiënten? Hoe kan je de meest recente inzichten uit onderzoek omzetten in praktijkgerichte oplossingen die een positief effect hebben op de leefstijl en de kwaliteit van leven van de patiënt tijdens en na de behandeling? 

De cursus wordt aangeboden door Alliantie TU/e, WUR, UU, UMC Utrecht. Samen hebben deze vier instellingen de nieuwste inzichten uit onderzoek naar voeding en beweging voor patiënten met kanker vertaald naar een blended course (online/zelfstudie + live dag) voor de zorgverlener. 

Deze cursus biedt de laatste inzichten 

 • Uit wetenschappelijk onderzoek en (indien mogelijk) ervaring van het toepassen hiervan in de patiënten behandeling door de EWUU-partners & Alliantie Voeding in de Zorg.
 • Die nog niet algemeen bekend zijn bij het medische publiek.
 • Die zoveel mogelijk vertaald kunnen worden naar patiëntprotocollen/richtlijnen, zodat de kennis impact kan hebben op patiënten. 

Wat leer je in deze cursus?  

 • Je leert over de nieuwste wetenschappelijke kennis van voeding en beweging en de invloed daarvan op kanker en de kankerpatiënt.
 • Je leert deze kennis om te zetten in praktijkgerichte oplossingen die een positief effect hebben op de leefstijl van de patiënt.
 • Je leert hoe je de opgedane kennis eenvoudig overbrengt.
 • Je leert hoe te motiveren en te monitoren en rekening te houden met de kennis van de patiënt, houding en gedrag met betrekking tot voeding en beweging.
 • Je deelt je eigen kennis en ervaring met vakgenoten en leert van elkaar. 

Voor wie is deze cursus? 

Deze cursus is voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en praktijkondersteuners. De cursus kan ook interessant zijn voor de beroepsgroepen artsen, bedrijfsartsen, apothekers, diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. Uiteraard zijn ook alle andere professionals, werkzaam- of actief in het kankernetwerk, die interesse hebben in het verbeteren van voeding en beweging bij kankerpatiënten, van harte welkom. 

Opzet en onderwerpen 

 • De cursus start met online lesmateriaal, die je op eigen tempo doorneemt (gemiddeld 8 uur totaal) om je voor te bereiden op een live bijeenkomst.
 • Het online platform gaat open op 30 oktober en is een zelfstudie onderdeel zonder gezamenlijke online- bijeenkomsten. In dit platform zijn kennis- clips en artikelen te vinden. Door deze te lezen én de bijbehorende vragen te beantwoorden, reflecteer je op de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional met de kankerpatiënt.
 • Alle deelnemers krijgen ook toegang tot een discussieforum.
 • In de fysieke bijeenkomst op de campus van Wageningen University & Research, ga je verbinding maken tussen de wetenschap en de zorgpraktijk van alle dag. Hiervoor kun je kiezen uit een van de drie workshops: voeding, beweging en gedrag.

Programma

9.00 - 9.25ontvangst met koffie en thee
9.30introductie door Martine van der Mast (EWUU) en Astrid Kühlkamp (WUR)
9.45Prof. Ellen Kampman (WUR)
10.20Prof. Aarnout Brombacher (TU/E)
10.55Prof. Anne May (UMCU)
11.30pauze
11.45inleiding op middagprogramma door Linda van de Worp en Eva Valgaeren (Alliantie Voeding in de Zorg)
12.15lunch
13.15 - 14.45workshops op thema’s voeding, beweging en vasthouden van gezond gedrag (je kiest 1 workshop)
14.45 - 15.15pauze
15.15afronding van de workshops en take-aways voor in de praktijk
16.00netwerkborrel

Praktische informatie  

 • € 495,- per persoon, inclusief materialen, lunch, koffie/thee/ water/frisdrank en netwerkborrel.
 • Max. 50 deelnemers.
 • Op basis van aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat.
 • Download de flyer

Inschrijven 

Aanmelden is mogelijk tot 31 okt 2023, of als het maximaal aantal deelnemers is bereikt. Schrijf je in voor de cursus.

 

Accreditatiepunten

De volgende accreditatiepunten zijn toegekend voor de 2023 editie:

(Sub)specialisme 

Categorie 

Punten 

Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals 

Scholing Oncologie 

Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register 

Scholing verpleegkundig specialisten 

NVvPO 

Nascholing praktijkondersteuners 

12 

 

Schrijf je in
Download de flyer

Over Alliantie EWUU 

Het motto van de Alliantie EWUU (Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en Universitair Medisch Centrum Utrecht) is ‘Challenging future generations’. De alliantie doet dit door jonge onderzoekers, docenten en studenten aan het roer te zetten en samen te werken, dwars door disciplines heen. De vier instellingen bundelen hun expertises om zo bij te dragen aan maatschappelijke transities op het gebied van gezondheid, voedsel, energie en duurzaamheid.