19 december 2019

Prijs van European Physical Society voor excellente vrouwelijke natuurkundige

Cristiane Morais Smith wint Emmy Noether-prijs

Prof. Cristine Morais Smith

De European Physical Society (EPS) kent de Emmy Noether Distinction toe aan de Utrechtse natuurkundige Cristiane Morais Smith. Deze prijs wordt tweemaal per jaar uitgereikt aan een excellente vrouwelijke natuurkundige. De jury roemt Morais Smith “voor haar uitzonderlijke bijdragen aan de theorie van gecondenseerde materiesystemen en ultra-koude atomen om nieuwe kwantumtoestanden van materie te onthullen.”

Met de Emmy Noether-prijs wil de EPS bijzondere vrouwelijke natuurkundigen onder de aandacht brengen van de wetenschappelijke gemeenschap, beleidsmakers en het grote publiek, en rolmodellen identificeren die kunnen helpen om vrouwen aan te trekken voor een carrière in de natuurkunde. De EPS reikt de prijs uit aan vrouwelijke natuurkundigen die bijzondere prestaties hebben geleverd in onderzoek, onderwijs, outreach en valorisatie.

Cristiane Morais Smith

Cristiane Morais Smith is hoogleraar Condensed matter physics aan het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit Utrecht. Eerder dit jaar publiceerde ze in Nature Materials over een nieuw kunstmatig molecuul dat mogelijk als qubit in quantumcomputers kan worden gebruikt. Vorig jaar verscheen er een publicatie in Nature Physics waarin Morais Smith samen met collega’s beschrijft hoe elektronen in 1,58 dimensies leven.