Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat één op de drie getrouwde stellen gaat scheiden. Bij ongeveer de helft van de scheidingen zijn er kinderen in het spel. De Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators vraagt op 14 september hiervoor aandacht op de Dag van de Scheiding. Inge van der Valk is universitair docent en doet onderzoek naar ouderlijke conflicten, echtscheiding en het functioneren van kinderen en jongeren. Vijf vragen over het proces en de gevolgen van scheiding voor kinderen.
Wat is vooral het probleem bij het scheiden als er kinderen bij betrokken zijn?
‘Wat tegenwoordig vooral opvalt, is dat de conflicten na scheiding én langere tijd erna zijn toegenomen ten opzichte van enkele decennia geleden. Dat kun je linken aan het toegenomen individualisme, maar ook de veranderde wetgeving heeft ervoor gezorgd dat je als ex-partners nog heel lang veel met elkaar moet.
Vroeger ging het standaard zo dat de kinderen naar de moeder gingen en soms hun vader zagen. Dat was duidelijk voor de kinderen en voor de ouders in zekere zin makkelijker. Tegenwoordig is dat niet meer zo en moeten er over allerlei zaken afspraken gemaakt worden en doorlopend worden afgestemd.
Ouders móeten dat samen doen, van afspraken wanneer de kinderen waar zijn tot toestemming voor bijvoorbeeld een beugel. Juist daardoor kan het escaleren. Goed ouderschap na scheiding is lastig.’
Dus werken toegenomen wetten en regels conflictsituaties in de hand?
‘Nee, tenminste, we weten uit onderzoek dat het bij kinderen waarbij er co-ouderschap is geregeld het het best gaat. Deze kinderen zijn ongeveer evenveel bij beide ouders. Met hen gaat het zelfs beter dan bij gezinnen waar de communicatie over het algemeen goed is, maar waarbij er geen co-ouderschap is.
Wat wel zo is; in de wet is nu ook vastgelegd dat er een ouderschapsplan geschreven moet worden, waarin het kind ook gekend is. Daar lopen ouders soms in vast, zeker bij de groep waar de problemen erg groot zijn.
Dit zijn verplichtingen in de wet, maar die worden niet ondersteund met een programma wat hen daarbij helpt. De ouders die nog veel onverwerkte emoties over de scheiding hebben, zijn in feite nog niet klaar om afspraken te maken, want die willen de hele situatie waarin ze zitten nog niet.