Conflict. Over conflict en conflictbeheersing

Onder redactie van prof. mr. Erwin Muller, prof. dr. ir. Georg Frerks en prof. dr. Beatrice de Graaf verscheen het handboek Conflict. Over conflict en conflictbeheersing. 

Conflicten maken integraal onderdeel uit van ons dagelijks leven, de wetenschap is al lange tijd bezig met conflict en conflictbeheersing en in de praktijk is conflictbeheersing een belangrijk werkveld. Het ontbrak echter in het Nederlands taalgebied aan een overzicht van de relevante wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten op het terrein van conflict en conflictbeheersing. Die lacune wordt gevuld door dit handboek.

Veel Utrechtse historici van de afdeling Geschiedenis van de internationale betrekkingen leverden een bijdrage aan het boek:

 

  • prof. dr. Beatrice de Graaf: 'Conflict Studies. De roerige geschiedenis van een veld'
  • dr. Jolle Demmers: 'Identiteit, geweld en conflict: Theoretische benaderingen'
  • prof. dr. ir. Georg Frerks: 'De relatie tussen conflict, vrede en het milieu' & 'Internationale conflictbemiddeling tussen theorie en praktijk'
  • dr. Christ Klep: 'Oude wijn, nieuwe zakken? Het debat over de aard van moderne gewapende conflicten'
  • Toon Dirkx MA en Niels Terpstra MA: 'Niet-statelijke actoren in gewapende conflicten'
  • dr. Chris van der Borgh: 'Vredesopbouw en staatsopbouw: Mythe of must?'

 

Vanuit diverse wetenschappelijke disciplines en praktijkperspectieven is gekeken naar conflicten en conflictbeheersing. Thema's die aan de orde komen in het boek zijn onder meer de ontwikkelingen in conflictwetenschap; conflicttheorieën; de relatie van conflicten met rechtvaardigheid, cultuur en media; inhoud, proces en beginselen van conflictmanagement; juridische, economische en militaire conflictoplossing en nationale en internationale conflictbeheersing en conflictbemiddeling.