13 september 2018

Concurrentie niet blij met verschijnen Netflix op filmfestivals

© iStockphoto.com

Op 10 september 2018 verscheen een artikel op RTL Z over de komst van Netflix op filmfestivals, waarin dr. Marijke de Valck (Media en Performance Studies) uitlegt waarom Netflix de stap naar filmfestivals maakt en waar concurrenten vervolgens zo bang voor zijn. 

De Netflix-film Roma won dit weekend de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Het is de eerste keer dat een Netflix-film een prijs wint op een filmfestival en dat leidt tot onvrede in de arthousewereld, die zich bedreigd voelt. 

Dr. Marijke de Valck
Dr. Marijke de Valck

prestige

Het is niet gek dat Netflix zijn aandacht richt op filmfestivals. “Festivals staan synoniem voor kwaliteit", zegt Marijke de Valck op RTL Z. "Als je mag meedoen aan de competitie, dan straalt die kwaliteit af op jouw merk. Het bedrijf wil zich in de markt zetten als een speler die ook kwalitatief goede producten aanbiedt". 

angst bij concurrenten

Concurrenten in de filmwereld zijn echter niet zo blij met de komst van Netflix. Vooral de arthousewereld maakt zich zorgen. "De onafhankelijke, artistieke film wordt mede door festivals in stand gehouden, omdat ze daar de ruimte krijgen om vertoond te worden", aldus De Valck. "Als Netflix teveel van die ruimte gaat innemen, zouden ze dus andere spelers kunnen wegdrukken".