10 december 2018

Column Beatrice de Graaf: eer, worst en kaviaar

© iStockphoto.com

Waarom zien we niet in dat Poetin en Merkel uit zijn op conflictbeheersing? Dat vraagt prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) zich af in haar column in het NRC (8 december). 

 

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats
Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats

Het rauwe en provocerende gedrag van de Russische machthebbers, generaals en spionnenchefs kan heel barbaars ogen. Maar de wijze waarop Rusland zich in de internationale betrekkingen handhaaft kan niet worden begrepen door er alleen een verhaal van macht en heerszucht van te maken, aldus De Graaf. 

Eer

Bij Poetins politieke beleid speelt ook 'eer' een belangrijke rol, stelt De Graaf: "In landen met een high power distance - een grote afstand tot de macht van het 'gewone' volk -drukt eer zich uit in de reputatie van de leider als groot staatsman en alleskunner." Graag ziet Poetin deze eer weerspiegeld in de volgzaamheid van zijn volk. Echter heeft hij ook goed door dat er in de binnenlandse politiek meer nodig is dan eer. En dat internationaal overleg, met onder andere Duitsland, essentieel is voor het economisch overleven van de Russische natie.

Ruimte voor overleg 

Zaken als de Skripal-affaire zijn daarom dan ook zorgwekkend. Hieruit blijkt dat het Kremlin de controle over zijn diensten aan het verliezen is. Als Poetin zou vertrekken als leider van Rusland, verdwijnt met hem ook het concept van Russische eer. Wat hiervoor in de plaats komt zou nog wel eens een stuk grilliger kunnen zijn. "Het Westen doet er goed aan, zoals Merkel allang heeft begrepen, Poetin zijn eervertoon te gunnen en met Rusland zaken te doen nu onder al dat wapengekletter nog volop ruimte is voor afspraken en overleg", sluit De Graaf concluderend af. 

BEATRICE DE GRAAF

Beatrice de Graaf is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.