12 augustus 2019

Christianne Smit in nieuwe serie 'Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen'

Tuindorp Vreewijk, Rotterdam, 1916-1919. Architecten: M.J. Granpré Molière, J. Verhagen en J. Kok. Fotograaf: onbekend. Collectie NAi | TENT_o730
Tuindorp Vreewijk, Rotterdam, 1916-1919. Architecten: M.J. Granpré Molière, J. Verhagen en J. Kok. Fotograaf: onbekend. Collectie NAi | TENT_o730

Vanaf 30 augustus is de nieuwe NTR-serie Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen te zien op NPO 2. In de aflevering van 13 september vertelt dr. Christianne Smit (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) over het ideaal van de volksverheffing. 

Een bezeten wereld is een zesdelige geschiedenisserie, gepresenteerd door Hans Goedkoop, over het turbulente leven in de jaren '20 en de toenemende angst voor ontsporing in de jaren '30. 

volksverheffing

In de stad leven veel arbeiders begin 20e eeuw in erbarmelijke omstandigheden: aan stinkende grachten en in krotwoningen. Het idee groeit dat daar iets aan gedaan moet worden. Dus verrijzen er tuindorpen, zoals Vreewijk in Rotterdam, met fatsoenlijke huizen en dubbele tuinen. Het vooruitgangsideaal van de 'gezonde mens' krijgt hier vorm en wie niet voldoet aan dit ideaal komt in aanmerking voor heropvoeding. 

Dr. Christianne Smit
Dr. Christianne Smit

christianne smit

Christianne Smit heeft veelvludig onderzoek gedaan naar volksverheffers in Nederland en vertelt daarom meer over de idealen die aan die verheffing ten grondslag lagen: Waarom moest het volk verheven worden en op welke wijze gebeurde dat, door wie? Smit is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.