1 september 2019

Chris Van Den Broeck benoemd tot hoogleraar Gravitational Waves Physics

Per 1 september begint Chris Van Den Broeck als hoogleraar Gravitational Waves Physics bij het departement Natuurkunde. Van Den Broeck is een internationaal leidend onderzoeker op het gebied van zwaartekrachtgolven, en werkte voorheen als deputy programmaleider Gravitational Waves bij Nikhef en als bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zal met zijn onderzoek bijdragen aan het Utrechtse focusgebied Complex Systems.

Onderzoek naar zwaartekrachtgolven is een bijzonder lastige experimentele en theoretische uitdaging, die mogelijk kan leiden tot nieuwe theorieën over zwaartekracht en zwarte gaten. Het vakgebied kwam in een stroomversnelling toen het LIGO/Virgo-team in 2015 voor het eerst zwaartekrachtgolven detecteerde. Chris Van Den Broeck maakt onderdeel uit van dit team, en deelde daarmee in 2016 zowel de Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics als de Gruber Cosmology Prize.

Van Den Broeck is ook mede-initiatiefnemer van de Einstein Telescope, een voorstel voor een nieuw observatorium waarmee naar verwachting honderdduizenden zwaartekrachtgolven per jaar gedetecteerd kunnen worden. Op dit moment zijn Nederland en Sardinië in de race als mogelijke locaties voor deze faciliteit.

Chris Van Den Broeck

Chris Van Den Broeck studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Leuven en promoveerde in 2005 in theoretische fysica aan Pennsylvania State University. Daarna werkte hij als onderzoeker aan Cardiff University en sinds 2009 bij onderzoeksinstituut Nikhef in Amsterdam. Sinds 2017 is hij bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2018 ontving hij een Vici-subsidie van NWO.