Charisma Hehakaya wint de Diversity & Inclusion Award 2023

Charisma Hehakaya, promovendus op de afdeling Beeld & Oncologie van het UMC Utrecht, wint de Diversity & Inclusion Award 2023 voor haar tomeloze inzet voor steun aan studenten, die als eerste in hun gezin zijn gaan studeren. Studenten zoals zij.

portretfoto charisma hehakaya
Charisma Hehakaya. Foto: Henja Kooijman

Charisma is de oprichter van het Eerste Generatie Fonds en het netwerk University Pioneers. Het Eerste Generatie Fonds verleent financiële steun aan eerste-generatie studenten. De University Pioneers community is er om eerste-generatie studenten beter wegwijs maken in het studentenleven en ze stimuleren om het beste uit hun talenten te halen.

Namens het jury roemde Diversity Dean Janneke Plantenga de enorme inzet waarmee Charisma zichtbaarheid heeft gecreëerd voor eerste-generatie studenten. Het gaat om een grote groep, ongeveer één derde van alle studenten aan de Universiteit Utrecht. Voor hen is een academische opleiding niet vanzelfsprekend. Het Eerste Generatie Fonds heeft binnen ruim een jaar tijd al meer dan twintig studenten financieel geholpen bij het aanschaffen van studieboeken of een laptop, of bij een verblijf aan een universiteit in het buitenland.

Over haar eigen ervaringen vertelt Charisma in DUB:

”Ik was gezakt en wilde mijn vwo afmaken aan de Vavo (volwassenenonderwijs, red.) in Utrecht. Dat vereiste veel zelfstandigheid. Ik moest ook veel werken om rond te kunnen komen. Ik ben daardoor snel volwassen geworden en wist al vroeg hoe ik bewuste keuzes moest maken, ook als het ging om de vraag welke studie ik zou willen doen.”

Tijdens haar studie Science, Business & Innovation aan de Vrije Universiteit Amsterdam kwam ze verschillende hindernissen tegen: “Ik vond het lezen van teksten moeilijk, omdat wij thuis geen boeken of kranten lazen.” Ook vond ze lastig om haar ouders uit te leggen wat studeren inhoudt. “Studeren is niet alleen voldoendes halen; het is ook vaardigheden opdoen, kritisch leren denken en het leren kennen van andere mensen.”

Haar initiatieven hebben het afgelopen jaar veel bekendheid gekregen in de landelijke media. Ook was ze in januari pas gast in de theatertour Sander over de brug van Sander Schimmelpennick over sociale ongelijkheid in Nederland. De belangstelling voor de hobbels die studenten van de eerste generatie tegenkomen geldt als bewijs dat Charisma Hehakaya een belangrijk onderwerp in de schijnwerpers heeft gezet.

De overige genomineerden waren:

  • Organisatie UU/HU-boot CanalPrideUtrecht: Met de gezamenlijke boot van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht bij de Utrecht Canal Pride 2022 heeft het organisatieteam de zichtbaarheid van de lhbtiq+-gemeenschap vergroot binnen de universiteit. Ook zorgde het team voor een uitstekende samenwerking met de Hogeschool Utrecht.
  • Chahida Bouhamou, medewerker U-Talent en student Interdisciplinaire Sociale Wetenschap, heeft een zichtbare bijdrage geleverd aan het vergroten van diversiteit onder meer met het project NUU! voor vwo-leerlingen en als projectleider van U-Talent University Pioneers en de University Pioneers community.
  • Vereniging VUUR (Lijst VUUR)  zet zich al ruim 15 jaar in voor het werven en trainen van student-raadsleden, die via de medezeggenschap bijdragen aan een diversere en inclusievere universiteit. Ook zorgt de vereniging voor verbinding en continuïteit binnen de wisselende groep student-raadsleden.

De jaarlijkse Diversity & Inclusion Award wordt uitgereikt aan een student, een medewerker of een team dat zich het afgelopen jaar  op een bijzondere wijze hebben ingezet voor diversiteit en inclusie bij de Universiteit Utrecht. Naast de Diversity & Inclusion Award ontvangt de winnaar een bedrag van € 2.500, dat kan worden ingezet voor diversiteitsbevordering bij de Universiteit Utrecht.

genomineerden Diversity & Inclusion Award 2023
Genomineerden Diversity & Inclusion Award 2023 met Diversity Dean Janneke Plantenga (achter in het midden)