Centrum voor neurologie en neurochirurgie

Tijdschrift voor Diergeneeskunde

Paul Mandigers is Europees erkend veterinair specialist neurologie. "lk vond neurologie tijdens mijn studie al een super boeiend vakgebied en probeerde alle neurologie patiënten te zien. Mijn collega’s droegen ze graag aan me over.'' Sinds begin dit jaar werkt hij aan de faculteit Diergeneeskunde voor het Centrum voor neurologie en neurochirurgie, dat hij vorm geeft onder supervisie van hoogleraar chirurgie Bjorn Meij.

Aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht werd neurologie lange tijd als een onderdeel van de interne geneeskunde gezien, vertelt Paul. "Inmiddels weten we dat de neurologie veel meer is dan alleen interne geneeskunde. In Londen begon men daarom al tien jaar geleden meer focus op neurologie en neurochirurgie te leggen. Die afdeling is intussen van een persoon gegroeid tot een van acht stafleden en vijf 'residents'. Op andere faculteiten Diergeneeskunde zie je dezelfde ontwikkeling. Het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren heeft genetica, oncologie, cardiologie en neurologie aangewezen als speerpunten. De faculteit spant zich dan ook in om de neurologie tot volle bloei te laten komen."

Een centrum voor neurologie en neurochirurgie is volgens Paul een logische ontwikkeling. "In de neurologie zie je relatiefveel moeilijke patiënten, waar eerstelijns dierenartsen minder goed mee uit de voeten kunnen. Het gaat ook vaak om spoedeisende gevallen. Het vak zelf heeft zich ook ontwikkeld: we proberen steeds meer de individuele patiënt te begrijpen en de behandeling  daarop aan te passen. Daar is specialistische kennis voor nodig." Wat ook meespeelt is dat veel neurologische aandoeningen bij dieren een op een vergelijkbaar zijn met ziektes bij de mens. "Met het translationele onderzoek dat we uitvoeren dragen we ook bij aan verbetering van de humane geneeskunde", aldus Paul. "Bijvoorbeeld: in een Nature-tijdschrift heeft recent een artikel van ons gestaan over een erfelijke ruggenmergziekte waarvan de mutatie inzicht geeft over een vergelijkbare ziekte bij de mens. Verder hebben we recent bij een Nederlands hondenras een mutatie gevonden die lijkt op de mutatie die bij mensen betrokken is bij ALS."

Het volledige artikel is verschenen in Tijdschrift voor Diergeneeskunde, juli 2018