12 december 2016

In totaal 10 nieuwe leden verkozen

Celia Berkers en Hester den Ruijter verkozen tot lid Jonge Akademie

Dr. Celia Berker (biochemie en celbiologie, Universiteit Utrecht) en dr.ir. Hester den Ruijter (experimentele cardiologie, UMC Utrecht) zijn verkozen tot lid van de Jonge Akademie van de KNAW. De Jonge Akademie kiest ieder jaar tien nieuwe leden. Naast bewezen wetenschappelijke kwaliteiten, zijn ook een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie vereist. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 8 juni 2017 in Amsterdam.

Dr. Celia Berkers (biochemie en celbiologie, Universiteit Utrecht)
Celia Berkers (rechtsvoor) in haar lab
Celia Berkers (rechtsvoor) in haar Lab

In haar onderzoek maakt Celia Berkers (1980) gebruik van massaspectometrie om de stofwisseling van kankercellen en immuuncellen te bestuderen. Ze onderzoekt onder andere de werking van medicijnen die bij kanker de proteasomen (eiwitversnipperaars in de cel) afremmen. Daarnaast bekijkt Celia Berkers hoe het immuunsysteem gestuurd kan worden door in te grijpen in de stofwisseling van specifieke immuuncellen. Verder organiseert ze debatten en symposia en maakt ze zich sterk voor de belangen van jonge onderzoekers. Ook wil ze lagere en middelbare scholen bezoeken om met kinderen te praten over onderwerpen en vragen in de wetenschap.

Dr. ir. Hester den Ruijter (experimentele cardiologie, Universitair Medisch Centrum Utrecht)
Hester den Ruijter

Hester den Ruijter (1979) werkt op het gebied van de experimentele cardiologie. Ze richt zich op onderzoek dat de brug slaat tussen fundamenteel onderzoek en de toepasbaarheid van onderzoek voor patiënten. Ze onderzoekt de oorzaak van de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van hart- en vaatziekten. De vrouw in de cardiologie staat centraal in haar onderwijs en in de mediacampagnes.

Den Ruijter ontving in 2010 de Dr. Scott Grundy Award for Excellence in Metabolism Research van de  American Heart Association.

Lees meer over het onderzoek van Den Ruijter

Meer informatie: Persbericht KNAW