23 maart 2018

CarrièreNacht Geesteswetenschappen 2018 groot succes

 Sfeerimpressie van de avond, waarin alumni en studenten aan het woord zijn.

De CarrièreNacht Geesteswetenschappen 2018 was een groot succes. Meer dan 40 alumni en partners hebben studenten van de faculteit geïnspireerd door te vertellen over hun eigen carrière. "Niemand weet wat hij wil tijdens het studeren", zegt alumnus Hemmo Bruinenberg. "Maar dit geeft wel een heel goed beeld van wat er allemaal kan. En dat is: heel veel." 

Die twee lijken vaak een beetje met elkaar op gespannen voet te staan. Heel vaak gaan mensen iets geesteswetenschappelijks studeren omdat het hun passie is, over het verdienen van geld denken ze pas later na. We hebben geprobeerd het taboe rond geld te doorbreken dat er soms heerst onder studenten.

CarrièreNacht: Geld en de Geesteswetenschappen

De CarrièreNacht werd geopend door Kristel Casander van het het succesvolle crowdfunding-platform www.voordekunst.nl. Daarnaast werden er workshops en lezingen gegeven, kregen studenten de kans alumni te ontmoeten en was er een slotdebat over 'Je geld of je leven!'. De workshops gingen bijvoorbeeld over salarisonderhandelingen, hoe je jezelf verkoopt, hoe je funding krijgt voor wetenschappelijk onderzoek, en nog veel meer. Het thema dit jaar was Geld en de Geesteswetenschappen. Career Officer Sjoer Bergervoet over het thema: 

Doe zoveel mogelijk

De belangrijkste les die studente Liberal Arts and Sciences Akke Zielinski meeneemt uit de CarrièreNacht: "Doe zoveel mogelijk, zoek uit wat je het meest interessant vindt en zorg dat je je daarin specialiseert. En accepteer je shitty baantje nu, het is je eerste baan namelijk, en ga gewoon verder zoeken. Ik denk dat ik dat vanavond heb meegekregen."

Die onwetendheid die je af en toe om je heen ziet bij studenten, is heel herkenbaar. Die hebben wij ook meegemaakt, nog niet zo lang geleden.
Alumnus Bas Jongmans, projectleider Culturele Zaken bij Gemeente Utrecht

Weet wat je waard bent

Gaan de geesteswetenschappers een florissante financiële toekomst tegemoet? "Ik denk het wel", zegt Bergervoet. "Je moet je bewust zijn van wat je waard bent. En goed kunnen aangeven aan een werkgever wat je kan en wat je vaardigheden zijn. Dat is eigenlijk het halve werk."