Call Open Access Boeken bij NWO

Stapel boeken

NWO wil een verdere impuls geven aan de open access beschikbaarheid van wetenschappelijke boeken die voortkomen uit haar financiering. Daarom stelt zij per 1 juni 2020 jaarlijks 500.000 euro beschikbaar.

Open access tot wetenschappelijke artikelen is inmiddels een gevestigde praktijk, de open access beschikbaarheid van artikelen van Utrechtse onderzoekers is in 2019 gestegen naar 63,2%. Voor wetenschappelijke boeken verloopt de transitie naar open access minder snel.

Om open access voor boeken te stimuleren stelt NWO per 1 juni 2020 jaarlijks 500.000 euro beschikbaar. Voor wetenschappelijke boeken die voortkomen uit haar financiering is per aanvraag maximaal 10.000 euro beschikbaar. Meer details vindt u in de Call Open Access Boeken.

Ook de Universiteit Utrecht ondersteunt open access voor boeken, bijvoorbeeld door uit het Open Access Fonds 50% van de kosten te vergoeden. Hiermee ondersteunt de universiteit onderzoek dat niet gefinancierd wordt door NWO. Ook in het Open Science Programma, dat op dit moment loopt bij Universiteit Utrecht, wordt samen met een klankbord van wetenschappers gewerkt aan het verder inrichten van ondersteuning om open access voor het wetenschappelijk boek een stap verder te brengen.

Advies?

Voor advies bij het open access publiceren van wetenschappelijke monografieën en bundels kunt u terecht bij de universiteitsbibliotheek: bibliotheek@uu.nl.