11 juni 2013

Brigitta Keij wint Masterclasses op NWO Bessensap

Brigitta Keij MA
Brigitta Keij

Taalwetenschapper Brigitta Keij heeft op het evenement NWO Bessensap de Masterclasses gewonnen met haar presentatie en filmpje over haar onderzoek in het Babylab. In twee Masterclass-sessies ‘streden’ drie onderzoekers tegen elkaar ten overstaande van een journalistenpanel. De winnaars van beide sessies werden aan het eind van de dag geïnterviewd in Hoe?Zo! Radio.

De onderzoekers kregen vijf minuten om hun onderzoek te presenteren. De volgende tien minuten gaf een jury van journalisten commentaar op de presentatie en stelden ze inhoudelijke vragen. De jury lette er vooral op of de presentatie eventuele mogelijkheden biedt voor radio, tv of geschreven media. In beide masterclasses werd een van de drie onderzoekers uiteindelijk aangewezen als beste presentator.

Babytaal

In haar presentatie ‘Babytaal: de ogen vertellen het verhaal’ liet Keij zien dat zij door slim gebruik te maken van het gedrag van baby’s en moderne technieken erachter kan komen hoeveel baby’s al hebben geleerd over hun moedertaal voordat ze zelf kunnen praten. Hierbij meet zij de aandacht van baby’s door hun ogen te volgen met een eye-tracker. Vaak wordt gedacht dat kinderen pas beginnen met het leren van taal wanneer ze hun eerste woordje zeggen rond hun eerste verjaardag, maar taal leren begint zelfs al voor de geboorte in de baarmoeder. Wetenschapsprogramma Hoe?Zo! Radio interviewde Keij over haar onderzoek.

Bessensap

Het jaarlijkse evenement Bessensap is een ontmoetingsplek voor wetenschappers, voorlichters en journalisten. Onderzoekers presenteren er hun laatste onderzoeksresultaten en journalisten geven wetenschappers en voorlichters een ‘kijkje in de keuken’.

Brigitta Keij's onderzoek in het babylab. (Value Media, Shanti van Dam)