Boosterbeurzen voor samenwerking in Utrechts jeugdonderzoek

Een groepsfoto van alle winnaars van de boostergrants

In het Utrechts wetenschappelijke jeugdonderzoek van UMCU - Child Health en UU - Dynamics of Youth is interdisciplinaire samenwerking van grote waarde. Daarom zijn er op 29 augustus 2023 vier Boosterbeurzen uitgereikt aan onderzoekers die de grenzen verleggen en vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines zich gezamenlijk inzetten voor jeugdonderzoek.

Erkennen en waarderen

De beursaanvragen zijn ondermeer tot stand gekomen via speeddate sessies waarin onderzoekers uit diverse faculteiten gezamenlijke voorstellen uitwerkten. Die uitwisseling leverde een mix aan verrassende voorstellen op, stimuleerde teamspirit en leidde tot unieke ontmoetingen. Op die manier dragen UU- Dynamics of Youth en UMCU Child Health bij aan de inspanningen binnen de wetenschap voor nieuwe vormen van erkennen en waarderen.

Een foto van de prijswinnaars
Tom Schlösser en Judith Masthoff

Er is een toekenning van €15.000 voor Tom Schlösser (UMC Utrecht) en Judith Masthoff (UU). De toekenning is voor onderzoek naar het ondersteunen van het gebruik van rugbeugels bij adolescenten.

 

Foto van prijswinnaars
Sanne Nijhof, Anne Hoefnagels en Anne Margit Reitsema

Ook is €15.000 toegekend voor een project van Anne Hoefnagels, (UMC Utrecht/ WKZ) en Anne Margit Reitsema (UU). Zij zullen met deze beurs verborgen patronen identificeren in cohortgegevens van chronisch zieke patiënten.

Foto van prijswinnaars
Anja Volk, Anneloes van Baar en Corline Parmentier

Er is een toekenning van €25.000 voor Anja Volk – Information and Computing Sciences (UU), Anneloes van Baar – FSW, Educatie en Pedagogiek (UU)  & Corline Parmentier (UMC Utrecht). Zij zullen onderzoeken hoe muzikale stimulatie de ontwikkeling van jonge risicokinderen kan bevorderen, bijvoorbeeld bij kinderen met perinatale asfyxie.

Joyce Endendijk & Michael van der Kooij

En €25.000 is toegekend aan Joyce Endendijk – FSW, Education and Pedagogy (UU), Michael van der Kooij (UMC Utrecht) & Developmental Origins of Disease & Ronald Poppe – Information and Computing Sciences (UU). In hun project zullen ze zich richten op early life stress (ELS) en de gevolgen voor de interactie tussen ouders en kinderen.