Prijs voor biografie van Patricia Faasse over UU-hoogleraar Johanna Westerdijk

Patricia Faasse wint Boerhaave Biografie Prijs 2015

Wetenschapshistorica dr. Patricia Faasse heeft de Boerhaave Biografie Prijs ontvangen voor haar boek over Johanna Westerdijk, de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Westerdijk was van 1917 tot 1952 hoogleraar Phytopathologie aan de Universiteit Utrecht. De jury selecteerde het boek van Faasse uit, zoals juryvoorzitter dr. Frans van Lunteren het uitdrukte, “…een rijke oogst van achttien titels en een shortlist van zes biografieën van hoge kwaliteit”. De prijs wordt één keer in de drie jaar uitgereikt.

Westerdijk was een expert op het gebied van plantenziekten en schimmels en is de grondlegger van het Centraal Bureau voor Schimmelcultures, nu het op de Uithof gevestigde CBS-KNAW Fungal Biodiversity Centre. Volgens Faasse was zij een uitgesproken persoonlijkheid met lak aan conventies ten aanzien van vrouwelijke rolpatronen. Als hoogleraar gedroeg ze zich als ‘one of the boys’ in een lab vol vrouwen. Faasse noemde haar boek daarom ‘Een beetje opstandigheid. Johanna Westerdijk. De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland’ (Atlas Contact, 2012).

Descartes Centre en K.F. Hein Fonds

Faasse, senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut, was tot 2012 verbonden aan het Descartes Centre voor Wetenschapsgeschiedenis en Wetenschapsfilosofie van de Universiteit Utrecht. Het onderzoek voor het de biografie is bovendien medegefinancierd door zowel het Descartes Centre als het K.F. Hein Fonds, dat als bevriend fonds van de Universiteit Utrecht jaarlijks een aanzienlijk bedrag ter beschikking stelt ten behoeve van universitaire projecten.

Westerdijk Fellowship

De faculteit Bètawetenschappen kent sinds dit jaar ook de Westerdijk-Fellowships voor getalenteerde vrouwelijke onderzoekers. Het gaat om vijfjarige tenure track posities voor ud’s en uhds. Momenteel loopt de procedure voor de invulling van de eerste twee Fellowships.

Boerhaave-Biografie Prijs

De Boerhaave Biografie Prijs is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Museum Boerhaave als erkenning voor het toegenomen belang van het genre ‘biografie’ in de wetenschapsgeschiedenis. Hij wordt iedere drie jaar uitgereikt. In 2012 ging de prijs naar Kees Schuyt, voor zijn boek ‘Het spoor terug: J.B. Charles / W.H. Nagel 1910 – 1983 (Balans, 2010)’. Aan de prijs zijn een geldbedrag van 1.500 euro en een medaille verbonden.

Descartes Centre

Het Descartes Centre voor Wetenschapsgeschiedenis en Wetenschapsfilosofie is een samenwerkingsverband van alle faculteiten van de Universiteit Utrecht. Het Descartes Centre draagt bij aan het maatschappelijke en politieke debat door kritisch te reflecteren over de grondslagen en de verspreiding van wetenschappelijke kennis, en de rol van de retorica daarbij. Zie ook de website van het Descertes Centre.