22 januari 2018

Boek uit Bijzondere Collecties belangrijke bron voor prijswinnende masterscriptie

Afgelopen november won de Utrechtse studente Emma Mojet de Johan de Witt-scriptieprijs voor haar scriptie Early Dutch Interest in Newtonian Mathematics. Een boek uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht vormde bij het schrijven de belangrijkste bron.

Tegenvallende verkoop

De Engelse natuurkundige Isaac Newton (1642-1727) publiceerde in 1687 zijn Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (‘Wiskundige principes van de natuurfilosofie’). Twaalf exemplaren werden naar Leiden verscheept waar boekhandelaar Pieter van der Aa er in twee jaar tijd maar vijf wist te verkopen. Een van die vijf werd gekocht door amateur-wiskundige Adriaen Verwer, die uitgebreide aantekeningen maakte in zijn exemplaar. Dit exemplaar bevindt zich in de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Uitgebreide annotaties

Aan de hand van Verwers aantekeningen schetst Emma Mojet een boeiend beeld van de opvattingen die toentertijd leefden over de ontdekkingen van Newton, en vooral over het godsbeeld dat met die inzichten gepaard ging. Velen waren bezorgd dat de rationalistische en wiskundige benadering van Gods schepping leidde tot een schepping zonder God, en dus tot atheïsme.

Het is hartstikke gaaf dat zo’n uniek boek in de Universiteitsbibliotheek ligt van mijn eigen woonplaats. De digitale versie was vooral handig in gebruik en chique dat dat bestond voor deze belangrijke bron voor mijn onderzoek, maar dat ik ook het echte exemplaar kon bekijken was een feestje.
Emma Mojet

Tip

We feliciteren Emma Mojet nogmaals met haar scriptieprijs en zijn blij dat we met onze Bijzondere Collecties hebben mogen bijdragen aan dit mooie resultaat. En nog een gratis tip van Emma voor iedereen die bezig is met zijn masterscriptie: organiseer leesclubjes met studiegenoten waarin je je werk aan anderen presenteert. Aan iemand anders uitleggen waar je mee bezig bent, dwingt je uit te zoomen van je eigen werk.