30 oktober 2017

Black Achievement Award voor Gloria Wekker, Philomena Essed en Leo Balai

Prof. dr. Gloria Wekker, prof. dr. Philomena Essed en dr. Leo Balai winnen gedrieën de Black Achievement Award 2017 in de categorie wetenschap. De onderzoekers hebben er zelf voor gekozen gezamenlijk als winnaar aangewezen te worden.  Met deze prijs wil het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) de herkenning van zwart talent en de erkenning van zwarte helden en hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving onder de aandacht brengen. De prijs is afgelopen zondag uitgereikt bij de afsluiting van de Black Achievement Month.

Prof. dr. Gloria Wekker
Prof. dr. Gloria Wekker

Gloria Wekker

Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Wekker heeft veel invloed op het discours over racisme en witte superioriteit met haar in 2016 verschenen boek White Innocence: Paradoxes of colonialism and Race gebaseerd op 20 jaar onderzoek. In het boek schreef Wekker over de Nederlandse koloniale geschiedenis en geïnstitutionaliseerd racisme in de Nederlandse maatschappij. De Science Guide van 4 september 2017 plaatste Wekker in de top 10 van invloedrijke politici, wetenschappers en vaklieden.

Prof. Philomena Essed

Philomena Essed

Philomena Essed is geaffilieerd onderzoeker aan het Graduate Gender Program van de Universiteit Utrecht. Essed is vooral bekend geworden door haar boek Allledaags Racisme. Zij is hoogleraar in Critical Race, Gender en Leadership studies aan de Antioch University in Amerika. Naast haar academische carrière heeft zij deelgenomen aan advies- en selectie-commissies en het Nederlandse College van de Rechten van de Mens.