26 november 2018

Birgit Meyer over de invloed van voodoo in Nigeriaanse mensenhandel

Bron: still reportage 'Voodoo Maffia' brandpuntplus.kro-ncrv.nl
Bron: still reportage 'Voodoo Maffia' brandpuntplus.kro-ncrv.nl

Op 16 november verscheen een interview met prof. dr. Birgit Meyer (Religiewetenschap) op Brandpunt Plus over de invloed die het voodoo-geloof heeft in de Nigeriaanse mensenhandel.

Elk jaar worden er duizenden (minderjarige) Nigeriaanse vrouwen in Europa verhandeld, waar ze vaak in de prostitutie belanden. De jonge vrouwen zijn te bang om zelf naar de politie te stappen. Hoe kan dat?

Prof. dr. Birgit Meyer. Foto Ed van Rijswijk
Prof. dr. Birgit Meyer. Foto Ed van Rijswijk

angst

Jonge Nigeriaanse vrouwen stappen zelf niet naar de politie uit angst voor wraak van mensenhandelaren, maar ook uit angst voor oude goden. Het West-Afrikaanse voodoo, het geloof in het bestaan van krachtige geesten, houdt ze tegen. Zendelingen die uit Europa naar Afrika kwamen en het christelijke geloof onder niet-christenen wilden verspreiden, probeerden de inheemse religie te demoniseren. "De christenen kregen op deze manier veel bekeerlingen, maar deze namen nooit helemáál afstand van Vodu. Veel Afrikanen vonden dat de christelijke god veel verder weg stond van de mens dan de inheemse goden. Ook geloofden ze niet dat hun eigen goden volledig slecht konden zijn. Dus als er iets misging in hun leven, deden ze ’s nachts stiekem toch een beroep op hun ‘demonen’", aldus Meyer op Brandpunt Plus.

misbruik

Voordat jonge vrouwen naar Europa vertrekken moeten ze een eed afleggen bij een voodoo-priester waarin ze zweren niet te zullen vluchten. Gehoorzamen ze niet, dan worden ze op afstand vervloekt. Nigeriaanse mensenhandelaren maken misbruik van de gevolgen van het 'demoniseren' van het voodoo-geloof en de angst voor het kwaad dat daardoor onder jonge vrouwen bestaat.

reportage

In de reportage 'Voodoo Maffia' van Brandpunt Plus staat de vraag centraal hoe we de handel in minderjarige, Nigeriaanse vrouwen, en het gevaarlijke misbruik van voodoo kunnen stoppen. De reportage is hier te bekijken (onder aan pagina).