BioBlitz 2024: eerste gidssoorten gespot op Utrecht Science Park

Bijna 2.000 mensen gingen de afgelopen weken op pad om zoveel mogelijk planten, dieren en schimmels in kaart te brengen. Zij deden mee aan de zogenoemde BioBlitz die werd gehouden van 22 mei tot en met 21 juni zowel op het Utrecht Science Park (USP), bij de Utrechtse Zusterparken en bij andere universiteiten en hogescholen in het land.

Ook op het USP gingen natuurliefhebbers met hun smartphone erop uit om soorten te spotten. En met succes! In totaal werden er 2.547 waarnemingen gedaan en werden 759 verschillende soorten geĆ¼pload, waarvan 9 gidssoorten. Deze soorten dienen als indicator voor hoe het gesteld is met de biodiversiteit in het gebied. Als de rietzanger op het USP wordt waargenomen, betekent dit dat de omgeving ook weer geschikt is voor andere zangvogels om terug te keren. De ambitie van Universiteit Utrecht is om voor 2035 twintig gidssoorten terug te hebben in naar het USP.

Sinds 2022 wordt er daarom hard gewerkt aan het versterken van de biodiversiteit in het USP. Zo wordt de vierendertig hectare gras op de campus minder vaak en gefaseerd gemaaid. Ook worden er de komende jaren robuuste ecologische verbindingen met de omgeving gerealiseerd, bijvoorbeeld tussen landgoed Oostbroek en Fort bij Rijnauwen. De BioBlitz is een van de metingen van een reeks in de komende jaren, om te zien of onze maatregelen om de biodiversiteit te versterken afdoende zijn. Met de opgehaalde data van de BioBlitz weten we nu veel beter welke soorten in het gebied voorkomen. En tegelijk een mooie gelegenheid om mensen in contact te brengen met de natuur en biodiversiteit.

Bekijk de resultaten

Meer weten over de ambities van Universiteit Utrecht?

Lees het interview met Merel Soons, hoogleraar landgebruik en  biodiversiteit en Dorinne Raaimakers, programmamanager biodiversiteit Universiteit Utrecht.

Naar het interview over de ambities op biodiversiteit