Bijvoet Medaille toegekend aan Piet Gros

Het Bijvoet Centrum voor Biomoleculair Onderzoek heeft prof. dr. Piet Gros de Bijvoet Medaille toegekend. Piet Gros ontvangt de Bijvoet Medaille voor zijn bijdrage aand het begrijpen van het humorale immuunsysteem en het complementsysteem in het bijzonder op moleculair niveau, en voor zijn inzet voor de Universiteit Utrecht en het Bijvoet Centrum.

Piet Gros, geboren in 1962 in Dokkum, is een eiwitchemicus en structuurbioloog. Hij en zijn onderzoeksteam aan de Universiteit Utrecht richten zich op het ophelderen van de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan biologische processen, met name die van menselijk bloedeiwitten, receptoren en membraaneiwitten aan het oppervlak van cellen. Zijn onderzoek heeft zich vaak gericht op eiwitinteracties in biomedisch belangrijke processen en in het bijzonder op de opheldering van belangrijke stappen in onze humorale afweer via het complementsysteem.

Piet Gros heeft vele prijzen ontvangen voor zijn werk. In 2010 ontving hij de Spinoza Priis, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland en in 2018 ontving hij de prestigieuze Gregori Aminoff Prize van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen op het gebied van kristallografie. In 2017 werd hij beloond met de ECN Medal van het European Complements Network. Dit jaar nog ontving hij de ICS Legacy Award van de International Complement Society.

Piet Gros ontving de Bijvoet Medaille ter gelegenheid van het 2024 Bijvoet Symposium.