Bijdragen Wetenschapsgeschiedenis en -filosofie aan het observeren van zwarte gaten

Oproep samenwerking

Beeld van het centrale zwarte gat van Messier 87
Het centrale zwarte gat van Messier 87, een massief sterrenstelsel in de Virgo-cluster. Event Horizon Telescope Collaboration/ESO, CC BY

Wat is er nodig om video's van zwarte gaten te maken? Astronomen, ingenieurs en filosofen, kunsthistorici, politieke wetenschappers...

In 2019 produceerde de Event Horizon Telescope (EHT) het allereerste plaatje van een zwart gat. Hiervoor gebruikte de EHT 8 bestaande telescopen verspreid over de wereld om één virtuele telescoop ter grootte van de aarde te bouwen. De volgende generatie Event Horizon Telescope (ngEHT) heeft tot doel het aantal locaties de komende tien jaar uit te breiden tot ongeveer 20, om beelden en zelfs video's met hoge resolutie van zwarte gaten te maken.  .


De ngEHT omarmt het besef dat het optimaliseren van een dergelijke grootschalige onderneming niet alleen input vereist van bèta/technische gebieden, maar ook van de sociale en geesteswetenschappen, zoals geïntegreerde wetenschapsgeschiedenis en -filosofie (HPS). Het omvat een volledig geïntegreerde werkgroep voor historische, filosofische en culturele aspecten (HPC). De HPC-werkgroep richt zich op in een samenwerkingsverband van meer dan 300 leden op ethische telescopische plaatsbepaling, op algoritmen, inferenties & visualisatie, op grondslagen, en op vragen betreffende bestuur en kennisvorming.


Wilt u deelnemen aan deze ongekende bèta-, sociaal en geesteswetenschappelijke samenwerking, bijvoorbeeld in het kader van het schrijven van een HPS-masterscriptie, neem dan contact op met de HPC-contactpersoon van de Universiteit Utrecht, Niels Martens op n.c.m.martens@uu.nl.