Bewegingsanalysesysteem EquiMoves luidt nieuw tijdperk in
De Paardenkrant
De techniek staat niet stil. Dr. Wim Back, als dierenarts-specialist, docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteitsklinieken voor Paarden in Utrecht en Gent, heeft samen met zijn team een bewegingsanalysesysteem ontwikkeld dat niet alleen voor de diergeneeskunde een grote stap voorwaarts zal gaan betekenen. Aankoopkeuringen, kreupelheidsonderzoeken, maar ook allerlei toepassingen in de sport en de fokkerij komen in aanmerking. De wereld lijkt open te liggen voor EquiMoves®. Het gaat om een objectieve, tot in detail precieze analyse van de bewegingen van paarden.
Met dit nieuwe bewegingsanalysesysteem breekt er voor (keurings)dierenartsen, sport- en stamboekorganisaties, verzekeringsmaatschappijen, ruiters en trainers een nieuw, mobiel tijdperk aan. Met behulp van acht sensoren en passende software kan onder praktijkomstandigheden het timmermansoog van de beoordelaar objectief worden onderbouwd. Straks kan iedereen op zijn laptop, smartphone of met bijvoorbeeld een volgende versie van een Google Glass, zien of een paard wel of niet symmetrisch beweegt. De interpretatie daarvan vergt echter expertise en daarover beschikt een paardendierenarts.
Optimaliseren voor de praktijk
“De betreffende software die de bewegingen van het paard in kaart brengt, moet zo praktisch mogelijk worden ingesteld”, licht Wim Back toe. “Een dierenarts moet eenvoudig van zijn display kunnen aflezen of een paard wel of niet symmetrisch is. Als een dierenarts gebruikmaakt van EquiMoves® is dat qua werkwijze en tijdsduur vergelijkbaar met een kreupelheidsonderzoek. Voorafgaande aan het onderzoek dient een paard met acht sensoren te worden uitgerust. Op hetzelfde moment dat het klinisch onderzoek wordt uitgevoerd, heb je een paard doorgemeten want bij een sensor is elke pas raak. Het voordeel is dat de software in real time en op elke plek aan de hand van een formule uitrekent wat de maximale of minimale bewegingsvorm van het paard is in alle bewegingsrichtingen.” Het was al langer mogelijk om een objectieve bewegingsanalyse te maken met behulp van passief reflecterende bolletjes. Wim Back: “Om de bewegingen van een paard te kunnen meten met infraroodcamera’s moet een paard onder gestandaardiseerde omstandigheden stappen en draven. Daarom is de monsterbaan van de kliniek nu voorzien van achttien infraroodcamera’s en gekalibreerd om de driedimensionale coördinaten van de op het paard bevestigde reflecterende bolletjes vast te kunnen stellen.” Wim Back licht toe dat ze met dat ‘gouden standaard’ meetsysteem, genaamd QHorse®, inmiddels in een jaar tijd al bijna tweehonderd paarden hebben onderzocht. “Gedurende het monsteren hoeft men technisch gezien maar één keer heen en weer te stappen en te draven om een objectief bewegingsrapport te krijgen.” De grote stap voorwaarts is nu dat er ook betrouwbare, mobiele toepassingsmogelijkheden voor objectieve bewegingsanalyse op locatie, dus onder praktijkomstandigheden, op komst zijn. “Vergelijkbaar als bij het QHorse®-systeem, wordt het paard bij EquiMoves® met acht actief metende sensoren uitgerust. De betrouwbaarheid van EquiMoves® is gecontroleerd aan de hand van de ‘gouden standaard’ QHorse®”, aldus Back. “Bijvoorbeeld de duur van de pas zoals deze door de sensoren is gemeten, is vergeleken met de uitkomst van de bewegingsanalyse van het bolletjessysteem (QHorse®). We hebben geconstateerd dat deze resultaten vergelijkbaar waren met elkaar. Daarop zijn de sensoren van EquiMoves® gefinetuned en is de software gevalideerd.”
Het volledige artikel is verschenen in de Paardenkrant, 8 november 2017.