Beleef Utrecht met Johanna Westerdijk, de allereerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland

De Drift in Utrecht met op de achtergrond de Dom. Foto: Michael Kooren
Foto: Michael Kooren

Het Utrechts Archief en het project Gekomen om te blijven, waaraan verschillende UU-studenten meewerkten, presenteerden onlangs een stadswandeling door de geschiedenis van ‘lerend Utrecht’. Niemand minder dan Johanna Westerdijk (1883-1961), de allereerste vrouwelijke hoogleraar van Utrecht en Nederland, neemt wandelaars via een audiotour mee op pad.

Audiotour

Aan de hand van verhalen van Utrechters uit het verleden leidt de stadswandeling ‘Leren’ wandelaars langs de belangrijkste plekken van de Utrechtse onderwijsgeschiedenis. Het verhaal van Johanna Westerdijk vormt de rode draad.

Johanna Westerdijk (bron: Collectie Universiteitsmuseum)
Johanna Westerdijk

De audiotour ‘Leren’ is onderdeel van de viering Utrecht 900. Tussen 2 juni en 11 november 2022 lanceren het Utrechts Archief en Gekomen om te blijven vijf audiotours. Alle podcasts hebben een thema, zoals werk of liefde, en alle zijn verbonden met de verhalen van Utrechters uit het heden en verleden.

Gekomen om te blijven

De verhalen zijn geschreven door studenten van de Faculteit Geesteswetenschappen. Onder leiding van Geertje Dekkers (Departement Geschiedenis en kunstgeschiedenis) werkten zij aan het project Gekomen om te blijven.

Voor Gekomen om te blijven verzamelden de studenten verhalen van negenhonderd Utrechters, met als uitgangspunt de vraag waarom zij of hun voorouders naar de stad kwamen.