11 september 2018

Behoren leidinggevenden altijd meer te verdienen dan hun werknemers?

© iStockphoto.com

Het is heel gewoon dat de leidinggevende een hoger salaris krijgt dan ondergeschikten. Maar is dat wel zo logisch? Prof. dr. Ingrid Robeyns buigt zich over deze vraag in het Filosofisch Elftal in Trouw.

Leraren gaan door de recente salarisverhoging soms meer verdienen dan adjunct-directeuren.  De schoolleiders gaan nu ook staking voor meer loon en een lagere werkdruk.

Robeyns, hoogleraar ethiek aan de Universiteit Utrecht, vindt het rechtvaardig als een directeur meer verdient dan een leraar. Zij zijn eindverantwoordelijk en moeten meerdere vaardigheden in huis hebben, van het ontwikkelen van een visie, budgetbeheer tot het proactief inspelen op politieke veranderingen.

Als wij leerlingen gelijke kansen willen geven in het leven, is het essentieel dat ze allemaal de beste docenten en directeuren krijgen. Maar dat is nu niet mogelijk: er ontstaat naast het leraren­tekort ook een tekort aan basisschooldirecteuren. Dat is een teken aan de wand. Er gaat duidelijk iets mis met de status en de beloning van deze beroepen uit de publieke sector.
Prof. dr. Ingrid Robeyns

Ingrid Robyens

Ingrid Robeyns is hoogleraar Ethiek van Instituties en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.