Beatrice de Graaf schrijft essay Maand van de Geschiedenis 2022
Hoogleraar veiligheid en (contra)terrorisme Beatrice de Graaf schrijft dit jaar het essay van de Maand van de Geschiedenis, die het thema 'Wat een ramp!' heeft. In het essay, getiteld 'Crisis!', onderzoekt De Graaf de rol van de Nederlandse overheid als crisisbeheerser door de jaren heen.
Crisis
Eeuwenlang was er geen overheid die te hulp kon schieten bij grote rampen en waren de burgers op elkaar aangewezen. Pas met de komst van het koninkrijk in de negentiende eeuw en nieuwe wetten rondom volksgezondheid, rampbestrijding en crisisbeheersing nam de overheid die taken van de burger over. Tegelijkertijd namen de verwachtingen, de kritiek en de achterdocht van de burgers toe. De Graaf schrijft een historisch overzicht van het beleid en de reactie, dat mogelijk een handvat kan bieden voor toekomstige crisisbeheersing.
Rol van de overheid
De Graaf was op 14 maart te gast bij Max Vandaag, waar ze over het essay vertelde. "In de geschiedenis zie je een soort patroon van hoe mensen met crises omgaan", vertelde ze daar. "Op het moment dat er iets gebeurt en we het gevoel hebben dat onze vitale belangen op het spel staan, gaan mensen direct over tot actie. En dat is meestal ook heel goed. Maar als een crisis langer duurt, kun je beter even pas op de plaats maken en denken: wat is hier aan de hand?" De Graaf laat ook zien dat de bevolking zich in tijden van crisis vaak tegen de regering keert. "Wanneer een crisis langer duurt dan een paar dagen of weken, weet je dat er gemor zal ontstaan. Als de regering dan niet goed optreedt, geen vertrouwen weet te wekken en de mensen niet meeneemt, kan er juist een tegenreactie ontstaan."
Het essay 'Crisis!' zal de hele maand oktober in de boekhandels verkrijgbaar zijn.