1 oktober 2018

Beatrice de Graaf in NRC over 'een verdampende vredesmythe'

De Vrede van Münster  (Gerard Terborch, 1648). Bron: Wikemedia
De Vrede van Münster (Gerard Terborch, 1648). Bron: Wikemedia

Op 28 september verscheen een opiniestuk van prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) op NRC.nl over de vredesmythe naar aanleiding van de 52e Duitse Historikertag in Münster. 

De 52e Historikertag bracht historici uit de Duitse deelstaten en Nederland in Münster samen om de stand van de geschiedschrijving te bespreken. "Natuurlijk ging het ook over de Vrede van Münster en het Systeem van Westfalen. Eerder al had Bondspresident Steinmeyer geopperd dat de Vrede van Münster wel eens een prachtige blauwdruk kon vormen voor een nieuw vredesproces in het Midden-Oosten. In Münster werd immers ook geworsteld met vraagstukken van religieus sectarisme, met bemiddeling in asymmetrische conflicten, en werden er door de toenmalige diplomaten ook allerlei inventieve methodes bedacht om die obstakels voor de vrede uit de weg te ruimen", schrijft De Graaf op NRC.nl. Er was echter ook weerstand tegen die vergelijking: had de Vrede van Münster niet ook veel schade aangebracht? En zijn er niet genoeg andere, niet-westerse, voorbeelden voor vredesverdragen in de wereld? 

de mythe van de vrede

In 1648 was de mythe van een internationaal statensysteem geboren, en die heeft sindsdien de geschiedenis beïnvloed. "Een regionale machtspoliticus verklaarde 25 september dag voor de Verenigde Naties dat het tijd was om terug te keren naar het beproefde model van autarkie, protectionisme en nationale Alleingang. Historici zullen wellicht concluderen dat de mythe dat staten met elkaar willen werken aan een systeem van vredeshandhaving en regulering die dag verdampte", schrijft De Graaf. 

beatrice de graaf

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats
Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats

Beatrice de Graaf is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.