14 maart 2017

Beatrice de Graaf in DWDD over veiligheid en de verkiezingen

© iStockphoto.com/Lya_Cattel

In deze verkiezingstijd gaat het nauwelijks over veiligheid terwijl er juist op dat gebied veel te kiezen valt aldus prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de internationale betrekkingen). Zij heeft de verkiezingsprogramma’s doorgenomen op het thema ‘veiligheid' en spreekt daarover aan tafel bij  De Wereld Draait Door (10 maart 2017). Na de uitzending beantwoordde de Graaf vragen op Facebook.

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Investeringen in defensie

De partijen willen zeer wisselend investeren in defensie, van enkele miljarden euro’s tot helemaal niets. Als je kijkt waar ze in willen investeren dan lopen de investeringen uiteen. De ene partij wil onderzeeboten, de andere partij meer brandweerwagens en VNL wil zelfs een vliegdekschip.

Waarborgen van vrijheid

Hoe je veiligheid moet waarborgen wordt door de verschillende partijen op verschillende manieren ingestoken. Een partij als de VVD wil investeren in de ring van stabiliteit rondom Europa. Wat betreft veiligheid moet je investeren ver weg, waar de brandhaarden zijn. Andere partijen zoals Groen Links willen meer investeren in het land, bijvoorbeeld door de verloedering in achterstandswijken aan te pakken en de integratie van vluchtelingen beter te faciliteren.

Gevoel van veiligheid

Ook spreekt de Graaf over het gevoel van veiligheid, dit blijkt met name onder jongeren zorgelijk. Ondanks dat de criminaliteit is afgenomen geeft ongeveer de helft van de jongeren aan zich zorgen te maken en bang voor aanslagen.  Met name laagopgeleide jongeren zijn banger, zij neigen bij de partijkeuze wat sneller naar de PVV.

Over Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf is hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en expert op het gebied van terrorisme. Ze is verbonden aan het onderzoeksthema Institutions for Open Societies, waarin wetenschappers uit verschillende disciplines samenwerken om te onderzoeken hoe de kracht van samenlevingen wordt bepaald door de kwaliteit van haar instituties (zoals normen en waarden, netwerken, organisaties etc.).