9 maart 2018

Beatrice de Graaf in DWDD over AIVD-rapport en cybersecurity

Prof. dr. Beatrice de Graaf
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) schoof dinsdag 6 maart aan bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door om het AIVD-rapport over 2017 te bespreken. Wat opvalt in het rapport is de angst voor Rusland en grote aandacht voor cybersecurity.

Rusland

De vraag die nu veel gesteld wordt: is de Koude Oorlog terug? Er komen inderdaad allerlei rapporten uit van denktanks in Amerika die spreken over een new Cold War, zegt De Graaf. "Maar voor een Koude Oorlog zijn natuurlijk twee partijen nodig", nuanceert ze. Het is wel opvallend in het rapport dat de AIVD sterk inzet op de angst voor Rusland.

Cybersecurity

Een ander belangrijk thema is cybersecurity. Burgers in Nederland gaan veel te gemakkelijk om met hun digitale beveiliging, zegt De Graaf. Dat is zorgwekkend, want door die poort van digitale onveiligheid kunnen ook vijandige landen binnenkomen. De AIVD zet dan ook bewust in op bewustwording door middel van zogenaamde awarenessprogramma's om mensen beter te trainen in digitale beveiliging.

Videofragment