8 oktober 2018

Beatrice de Graaf in de media met nieuwe boek 'Tegen de Terreur'

Het op 1 oktober 2018 verschenen boek 'Tegen de Terreur: Hoe Europa veilig werd na Napoleon' van prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) krijgt veel media-aandacht. Zo verscheen er in Nederlands Dagblad een lovende recensie en werd De Graaf geïnterviewd in Trouw en in Knack. Op maandag 8 oktober zal zij te gast zijn bij De Wereld Draait Door op NPO 1. Hieronder een overzicht.

Mensen willen dat de zittende macht maatregelen neemt, dat ze met beleid komt, dat ze ons beschermt. Dat is vreemd. Precies dat denken, dat de staat ons kan beschermen, is in 1815 ontstaan.
Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Rafaël Philippen

Wat gebeurde er nadat Napoleon in 1815 definitief was verslagen? Hoe kwam het Europese continent tot bedaren? Na 25 jaar van oorlog en chaos verlangde de bevolking naar rust en veiligheid. Een nieuwe Europese Verdedigingsgemeenschap (een NAVO avant la lettre) zou daarvoor gaan zorgen, met de hertog van Wellington als ster, die op zijn beurt werd omringd door talloze ondergeschikte, tegenstribbelende en behulpzame officieren, juristen, spionnen en ander veiligheidsvolk.

Met behulp van allerlei nieuwe instrumenten – paspoorten, optische telegrafen, gezamenlijke grenscontroles en het razendsnel verspreiden van signalementen van voortvluchtige ‘terroristes’ en ‘assassijnen’ – werd het inderdaad veilig. De veiligheid werd duur betaald, met internationale leningen en afgedwongen Franse herstelbetalingen. Maar werd de terreur werkelijk bezworen? En legde dit systeem de basis voor ons huidige veiligheidsbestel? Op basis van nooit eerder onderzochte bronnen reconstrueert Beatrice de Graaf magistraal en tot in detail deze eerste gezamenlijke Europese strijd tegen de terreur.

Interview in Trouw

Op 3 oktober verscheen een interview met Beatrice de Graaf in Trouw, waarin ze vertelt over veiligheid en terreur in heden en verleden, en hoe de geschiedenis vorm heeft gegeven aan de huidige maatschappij. Het heden begrijpen door de geschiedenis te kennen, is dan ook het idee achter het boek.

De tijd na Napoleon wordt vaak gedefinieerd als 'aanloop naar de wereldoorlogen', waardoor historici zich voornamelijk richten op de invloed van de wereldoorlogen op de huidige samenleving. Door die benadering gaat het begrip van veel ontwikkelingen van de negentiende eeuw echter verloren. “Het jaar 1815 is net zo belangrijk om de hedendaagse problemen te begrijpen als de jaren van de Tweede Wereldoorlog. Het was het moment dat de nationale veiligheidsstaten ontstonden zoals we die nu nog steeds kennen – en het moment dat ze structureel gingen samenwerken," vertelt De Graaf. Na 1814 verlangden mensen naar stabiliteit, orde en rust. "Toen heerste het idee om samen te werken voor een gemeenschappelijk doel: vrede en veiligheid. Men moest wel. Het land was verbrand, de bevolkingsaantallen liepen terug. De staten van Europa hadden elkaar nodig."

Lees het volledige interview

Beatrice de Graaf

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats

Beatrice de Graaf (1976) is hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld – en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze was fellow aan Cambridge University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert en publiceerde eerder onder meer 'Gevaarlijke vrouwen', 'Theater van de angst' en 'Terrorists on Trial'. In 2018 werd haar werk bekroond met de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie. Zij is verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.

De Wereld Draait Door

Op maandag 8 oktober 2018 was prof. dr. Beatrice de Graaf te gast bij talkshow De Wereld Draait Door op NPO 1 om te praten over haar nieuwe boek. Bekijk het fragment