Eervolle benoeming voor het leven

Beatrice de Graaf gekozen tot KNAW-lid

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Ed van Rijswijk

Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) is gekozen als nieuw lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Lidmaatschap van de KNAW is in Nederland een groot eerbetoon voor een wetenschappelijke carrière.

In totaal heeft de KNAW 26 nieuwe leden gekozen. Vanuit de Universiteit Utrecht zijn verder prof. dr. Erwin Bulte en prof. dr. Frits Hilgen gekozen.

Ruim vijfhonderd leden

Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt ruim vijfhonderd leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Op donderdag 8 juni worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

Beatrice de Graaf

De Graaf (1976) is hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen. Ze doet onderzoek naar de geschiedenis van veiligheid en (contra)terrorisme vanaf de negentiende eeuw tot heden. Met een internationaal team onderzoekt ze het ontstaan en de effecten van Europese veiligheidsregimes in de negentiende eeuw.

Daarnaast bestudeert De Graaf hedendaagse vormen van radicalisering en duidt in de media de achtergronden van terrorisme en internationale spanningen. Ze is onder meer wetenschapscolumnist in de NRC, zit in de European Council on Foreign Relations, was lid van De Jonge Akademie en zat onder meer de Nationale Wetenschapsagenda voor.