9 januari 2015

Beatrice de Graaf bij DWDD en andere media over aanslag op Charlie Hebdo

Beatrice de Graaf bij De Wereld Draait Door

In verschillende media sprak terrorismedeskundige prof. dr. Beatrice de Graaf over de aanslag in Parijs op Charie Hebdo.

Op 8 januari was ze te gast bij De Wereld Draait Door, waar ze onder meer uitlegde hoe IS en Al Qaida als het ware in een PR-strijd verwikkeld zijn wie de gruwelijkste en meest impactvolle aanslag kan plegen. Een bijzonder moment in de uitzending ontstond toen ze presentator Matthijs van Nieuwkerk vroeg hoe hij zich zélf voelde als mediapersoonlijkheid in deze situatie, en hij daar een eerlijk antwoord op gaf.

De uitzending werd de volgende dag in de Volkskrant besproken door Jean-Pierre Geelen. Volgens hem was De Graaf deze televisieavond een van de weinigen die de feiten "beheerst op een rijtje zette en niet schroomde de onzekerheden te benoemen."

In een interview met de Volkskrant (7 januari) gaf De Graaf aan dat de daders "met militaire precisie" te werk zijn gegaan, maar dat nog niet duidelijk is of ze "leader-less" (op eigen houtje) of "leader-led" (in opdracht van een terroristische organisatie) hebben gehandeld.

Beatrice de Graaf werd ook geïnterviewd in het BNR-radioprogramma Lunchtime (8 januari; item begint op ca. 25 minuten) en het Noordhollands Dagblad (9 januari). In het Algemeen Dagblad (9 januari) reageerde ze op de toespraak die burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaf, waarin hij radicale moslims toebeet "op te rotten".