23 maart 2018

Beatrice de Graaf bij De Wereld Draait Door over de sleepwet

© iStockphoto.com/cnythzl

In De Wereld Draait Door werd teruggeblikt op de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv, ook wel bekend als de sleepwet). Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) was te gast om over de sleepwet te praten.

Jongere generatie moet voor draagvlak zorgen

Het interessantst aan de uitkomst van het referendum vindt De Graaf dat 60% van de jongeren tussen de 18 en 24 tegen heeft gestemd. "Het is een beweging van een jongere generatie die zegt: we geloven niet automatisch dat dit goedgaat. Dat betekent helemaal niet dat jongeren massaal tegen die wet zijn of in alarmisme vervallen, maar ze willen serieuze discussie hierover voeren."

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Ed van Rijswijk
prof. dr. Beatrice de Graaf

De wet moet terug de Kamer in en er moet een reparatiewet gemaakt worden als het aan De Graaf ligt. En, heel belangrijk: consulteer daarbij die jongere generatie. "De nieuwe generatie, de jongeren, dat zijn degenen die voor draagvlak moeten zorgen. Als je die jongeren niet meekrijgt, dan heb je geen draagvlak voor de veiligheidsdiensten van de toekomst", aldus De Graaf.