Beate Volker wint KHMW essaywedstrijd 2021

Eind 2020 schreef de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) een essaywedstrijd uit onder directeuren en leden van de KHMW en alumni van de Nationale DenkTank waarin zij werden uitgenodigd een essay te schrijven over de gevolgen van corona. Socioloog en vriendschaps-expert Beate Volker won de eerste prijs met haar essay over corona, serendipiteit en het belang van zwakke bindingen.

“Natuurlijk zijn sterke bindingen tussen mensen belangrijk, dat is onze comfortzone,” vertelt Volker. Zij doet onderzoek naar zwakke bindingen tussen mensen; de vrienden en kennissen die wat verder van je af staan. “Het is belangrijk om stil te staan bij die zwakkere vriendschappen, juist nu in tijden van de pandemie, waar vooral deze contacten schaars worden.”

Vriendenbubbel

Volker ziet in haar onderzoek dat het ontbreken van zwakke bindingen kan leiden tot polarisatie. “De vriendschapsbubbel waar we ons vaak in bevinden, wordt nu door corona nog sterker,” illustreert ze. Door die bubbel krijg je vaker meningen die sterk overeenkomen met de jouwe, teruggekaatst. “Contacten die verder van ons af staan brengen innovatie, maar die verwaarlozen we nu. Daar kan je gelukkig wel actief wat aan doen: bel bijvoorbeeld weer eens die verre vriend!”

Blij verrast

Hoewel Volker de prijs niet had verwacht, is ze blij verrast. “Ik had gewoon de behoefte om weer eens in de pen te klimmen en een toegankelijk stukje te schrijven over de dingen die mij opvallen.” De KHMW voegde de essays samen in een boekje, waar het essay van Volker in zijn geheel te lezen is.