18 mei 2018

Bas van Bavel discussieert in de Tweede Kamer over verdeling nationaal inkomen

© iStockphoto.com

Bedrijven ontvangen een steeds groter deel van het nationale inkomen, terwijl de werknemer erop achteruit gaat, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Hoe komt dat? En is dat wel eerlijk? Daar discussieerde de Tweede Kamer deze week over met experts uit de wetenschap. Onder hen prof. dr. Bas van Bavel. Het Nederlands Dagblad (€), Het Financieele Dagblad (€) en de Volkskrant deden verslag.

Professor Bas van Bavel. Photo: Ed van Rijswijk
prof. dr. Bas van Bavel

Wat er gebeurt met het geld nadat het naar bedrijven gaat is onduidelijk, maar vermoedelijk wordt het uitgekeerd aan aandeelhouders of belegd in vastgoed of aandelen. Daardoor wordt het gezamenlijke inkomen steeds minder over alle werkende Nederlanders verdeeld, en steeds meer opgespaard als vermogen door een selecte groep mensen. En dat is volgens Van Bavel een groot probleem, want loon wordt veel meer belast dan winst. Daardoor neemt de inkomensongelijkheid toe.

De krachten ten faveure van kapitaal zijn te sterk. De markt is volledig dominant geworden.
Professor Bas van Bavel. Photo: Ed van Rijswijk

Hij waarschuwt dat dit proces een voedingsbodem kan zijn voor populisme en voor teleurstelling over het politieke systeem.

Bas van Bavel

Bas van Bavel is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.