11 september 2017

Bart Gadella ontvangt twee Australische samenwerkingssubsidies voor onderzoek naar voortplanting bij zoogdieren

Bart Gadella, onderzoeker bij de faculteit Diergeneeskunde (departementen Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren en Biochemie & Celbiologie), heeft twee Australische samenwerkingssubsidies gekregen voor zijn onderzoek naar het oppervlak van zaadcellen en de vruchtbaarheid van zoogdieren.

Wij willen een methode ontdekken om het bevruchtend vermogen van zaadcellen te verbeteren

De eerste subsidie is een Universiteit Sydney-UU-Partnership Collaboration Award, een extra stimulans voor de huidige samenwerking met Tamara Leahy (University of Sydney). Beide onderzoeksgroepen zullen vaker wetenschappelijke staf en PhDs uitwisselen. De tweede subsidie betreft een National Health Research Council of Medicine (NHRCM) Award voor Elizabeth Bromfield, waarmee een vierjarig post-docproject wordt gefinancierd. Tijdens het project zal Bromfield twee jaar in de groep van Gadella werken en twee jaar in de reproductiegroep van Brett Nixon aan de University of Newcastle.

Samenwerking verstevigen

"Beide subsidies verstevigen bestaande samenwerkingen tussen veterinaire voortplantingsgroepen", zegt Bart Gadella. "Bij zoogdieren is het bevruchtend vermogen van zaadcellen pas aanwezig wanneer deze cellen enige tijd in de eileider aanwezig zijn. Wij willen de veranderingen die daar optreden aan zaadcellen bestuderen en nabootsen. Zo hopen wij een methode te ontdekken om het bevruchtend vermogen van zaadcellen onder verschillende omstandigheden te verbeteren.”