Automated systematic text reviewing in het Living Lab Digital Humanities

Prof. dr. Rens van der Schoot maakt sinds de zomer wekelijks gebruik van het Living Lab Digital Humanities met zijn Automated Systematic Review-groep (ASReview-groep). Hij vertelt over de meerwaarde van het Living Lab DH, het werken tijdens de lockdown en de verwachtingen voor de toekomst.

Prof. dr. Rens van der Schoot.

Het Living Lab Digital Humanities is op 20 mei 2021 geopend in de universiteitsbibliotheek Binnenstad. Deze multifunctionele ruimte speelt in op de toenemende vraag van onderzoekers, binnen en buiten de Geesteswetenschappen, om meer samenwerkruimtes met nieuwe mogelijkheden. In en vanuit het Living Lab DH worden hybride workshops, netwerkbijeenkomsten en trainingen gehost op het gebied van de digitale (geestes)wetenschappen.

Deze zomer hebben jullie met de ASReview-groep wekelijks gebruik gemaakt van het Living Lab DH om gezamenlijk jullie onderzoek te doen. Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

We werkten eerst in De Fabriek in het bestuursgebouw, maar daar konden we niet meer terecht vanwege brandveiligheid tijdens de verbouwing. Daarom moesten we ineens op zoek naar een andere plek en toen konden we gelukkig in het Living Lab terecht! En wat was dat een geluk!

Kun je iets vertellen over het onderzoeksproject rondom ASReview waar jullie aan werken en de samenwerking met de universiteitsbibliotheek hierin?

Automated Systematic Review (ASReview) [www.asreview.ai] focust op het versnellen van de screeningsfase binnen systematische reviews. Zo moet een onderzoeker normaliter duizenden artikelen doorspitten om er net die paar relevante artikelen tussen te vinden. Met kunstmatige intelligentie zorgen we ervoor dat een onderzoeker de artikelen niet in een willekeurige volgorde leest, maar op basis van relevantie: Van (waarschijnlijk) meest relevant naar minst relevant. Als de software je alle relevante artikelen inderdaad eerst laat zien, dan hoef je namelijk niet meer alles te lezen en dat scheelt een heleboel tijd, soms wel tot 95%, zie ons artikel in Nature Machine Intelligence!

De informatiespecialisten van de universiteitsbibliotheken zijn zeer nauw bij het project betrokken. Zij helpen ons (en andere onderzoekers) vooral met het maken van de set aan artikelen die doorgespit moeten worden. Van de zoektermen die je het beste kunt gebruiken tot het maken van een mooie dataset die je vervolgens in kunt laden in de software!

Welke impact heeft ASReview op jullie discipline en hoe kunnen anderen daarvan leren?

ASReview is een groot Open Source project waar we alle code voor de gebruiksvriendelijke front-end openbaar ontwikkelen op GitHub. Iedereen kan bijdragen om de software een beetje beter te maken, of gewoon spelfouten uit onze documentatie halen. Dat maakt werken aan dit project heel leuk, want elk moment kunnen we een bijdrage van iemand uit de hele wereld krijgen met een supergave nieuwe oplossing. De mensen binnen ons team moeten daarom heel flexibel kunnen zijn en elke dag weer als een nieuwe uitdaging aangaan. De ontwikkelingen gaan soms heel hard, maar dat past ook goed bij de nieuwe vorm van wetenschap: van Me-Science naar We-Science, van gesloten naar Open-Science, en van het tellen van je aantal papers naar tal van andere vormen van output waarderen.

Digital Humanities Support Team in het Living Lab Digital Humanities.

Hoe bevalt het werken in het Living Lab Digital Humanities?

Werken in het Living Lab Digital Humanities is allereerst heel fijn omdat presentaties, workshops en andere ‘grote’ meetings super zijn om hier te geven! De mogelijkheid om staande een presentatie te geven zonder dat je achter een klein scherm zit, is na een jaar van grotendeels thuis werken ontzettend verfrissend. Buiten deze faciliteiten is het natuurlijk ook fijn om een plek te hebben waar je je teamgenoten weer in het echt kan ontmoeten.

Hoe heeft Corona jullie manieren van samenwerken veranderd? Wat wil je graag behouden?

Zoals gezegd, hebben we veel vanuit thuis gewerkt, maar dat heeft ons ook de vaardigheden en mogelijkheden geboden om hybride workshops te verzorgen. We hebben zelfs een paar weken terug een complete (interactieve!) summer school cursus gegeven over AI-aided systematic reviews vanuit het Living Lab DH  met deelnemers uit de hele wereld!  
Het online workshops geven gaan we daarom ook zeker behouden! Dan kunnen mensen uit Nebraska de workshop net zo makkelijk volgen als iemand in Taiwan. Maar verder is het samen werken op locatie toch echt wel leuker en helpt ook bij de creativiteit bij brainstorm sessies.

Is er iets anders dat je graag wilt delen?

Mocht je op de hoogte willen blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen ASReview? Volg ons dan op Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

ASReview group in the Living Lab Digital Humanities, Sofie van den Brand, Laura Hofstee
ASReview leden Sofie van den Brand en Laura Hofstee in het Living Lab Digital Humanities.