13 april 2018

Augustus, meester van de 'alternative facts'?

In een kennisclip op het YouTube-kanaal van de sectie geschiedenis traceert dr. Saskia Stevens (Antieke cultuur) de wortels van de alternative facts. En die gaan verrassend ver terug.

Donald Trump

Toen president Donald Trump in januari 2017 werd geïnaugureerd, waren er duidelijk minder mensen aanwezig dan bij de inauguratie van Obama. Toen zijn perschef Sean Spicer dit – ondanks duidelijk bewijsmateriaal – ontkende, bedacht adviseur Kellyanne Conway een oplossing: creëer je eigen werkelijkheid. Sean Spicer, die nu is opgestapt als perschef van Donald Trump, vertelde volgens haar geen leugens, maar gaf 'alternatieve feiten'.

Alternatieve feiten in de oudheid

Deze term was nieuw, maar Saskia Stevens beargumenteert dat dezelfde verhullende communicatietechniek al werd toegepast in de oudheid. Een van de Romeinse heersers die zeer goed was in het inzetten van beeldtaal voor het overbrengen van zijn politieke ideeën was keizer Augustus (63 v. Chr. - 14 n. Chr.). Saskia Stevens legt uit hoe hij dit deed.

Keizer Augustus

Augustus liet munten slaan waarop de overwinning op de Parthen was afgebeeld. Zo wist hij de Romeinen ervan te overtuigen dat Augustus geslaagd was, waar Caesar en Marcus Antonius eerder hadden gefaald: het overmeesteren van de Parthen en het terughalen van de Romeinse veldtekens. Hij was de man die de gemeenschappelijke vijand had verslagen. Maar teksten uit de Oudheid zelf laten iets anders zien. Gelukkig waren er in Augustus' tijd nog geen factcheckers...