10 december 2018

Arthur Weststeijn over de 'Ndrangheta

© iStockphoto.com

Afgelopen week was dr. Arthur Weststeijn (Italiaanse Taal en Cultuur) te horen bij het radioprogramma OVT en bij het NOS journaal. Hij gaf hier uitleg over de misdaadorganisatie 'Ndrangheta. 

Dr. Arthur Weststeijn
Dr. Arthur Weststeijn

De organisatie is de afgelopen weken in Nederland veel in het nieuws geweest. In Italië was er minder aandacht voor de organisatie, acties tegen de maffia komen daar veel vaker voor. De 'Ndrangheta zit overal. Volgens Weststeijn is de organisatie te vergelijken met een onderneming als McDonald's. Er is een moederbedrijf met vele franchiseondernemingen die op verschillende plekken opereren. 'Ndrangheta zit in Nederland voornamelijk voor de drugshandel. In Rotterdam wordt cocaïne ingevoerd, en in Brabant wordt XTC geproduceerd. Geld witwassen gebeurt via normale instanties, zoals een pizzeria in Limburg. In Nederland zijn een aantal leden van 'Ndrangheta opgepakt, maar echte kopstukken zaten er niet tussen, die bevinden zich in Italië. 

Ontstaan organisatie 

Organisaties als 'Ndrangheta bestaan al sinds het ontstaan van het land Italië. Destijds waren veel mensen het niet eens met de eenwording van het land. Er werden geheime genootschappen opgericht om de eenwording tegen te gaan. Deze groeperingen gebruikten vaak dezelfde organisatiestructuur en rituelen als de vrijmetselarij. Toen Italië toch een officiële eenheid werd, ontstond er een machtsvacuüm waardoor de groeperingen op politiek gebied niet veel meer in te brengen hadden. Sindsdien houden zij zich bezig met criminaliteit. Sinds de Siciliaanse maffiagroepering Cosa Nostra hard is aangepakt, is 'Ndrangheta de meest beruchte bende geworden. 

Effect actie

Weststeijn stelt dat de invallen van de politie weinig effect hebben op een grote, goed georganiseerde groepering als 'Ndrangheta. Dit komt mede doordat de echte kopstukken van de organisatie nog steeds op vrije voeten zijn. Wel geeft de politie een signaal af naar de maffia, dit is namelijk de eerste keer dat een dergelijke actie op internationaal niveau uitgevoerd wordt.