8 november 2018

Arthur Weststeijn op OVT over nieuwe film 'Loro'

LORO Official Trailer (2018) Silvio Berlusconi Biopic, Paolo Sorrentino Movie HD

Op 4 november was dr. Arthur Weststeijn (Italiaanse taal en cultuur) te gast bij radioprogramma OVT (VPRO) om te praten over de Italiaanse film Loro (Paolo Sorrentino) die afgelopen week in première ging. 

Dr. Arthur Weststeijn
Dr. Arthur Weststeijn

De naam 'Berlusconi' wordt nergens in de film genoemd, maar de gelijkenissen van het hoofdpersonage met de voormalig Italiaans politiek leider zijn onmisbaar. Toch gaat de film niet alleen om Berlusconi, maar voornamelijk om de mensen om hem heen. Dat geeft de titel eigenlijk ook al aan: 'loro' betekent 'zij'. 

italiaanse volk

"Om het fenomeen 'Berlusconi' te verklaren moet je niet alleen inzoomen op hem als persoon, maar ook op de mensen om hem heen die hem telkens weer in het zadel hebben geholpen", aldus Weststeijn op OVT. Deze mensen zijn ook het Italiaanse volk. De film spreekt die groep direct aan en laat hen zien hoe het er in de Italiaanse politiek aan toe is gegaan. 

Om het fenomeen 'Berlusconi' te verklaren moet je niet alleen inzoomen op hem als persoon, maar ook op de mensen om hem heen die hem telkens weer in het zadel hebben geholpen
Dr. Arthur Weststeijn

Vroeger konden we nog wel lachen om Berlusconi met zijn bunga bunga-feestjes, maar nu lachen we minder snel om dergelijke leiders. Waardoor komt dat? "Berlusconi heeft als eerste een bepaalde vorm van politiek geïntroduceerd die heel erg draait om de persoon die tot het volk spreekt (dat althans pretendeert te doen). Dat model is in veel meer plekken overgenomen. Dezelfde vorm van politiek zien we bijvoorbeeld terug bij Trump", die we met veel meer zorg en ernst gadeslaan.