Antal van den Bosch wordt de nieuwe domeinvoorzitter SGW en bestuurslid NWO

Antal van den Bosch. Foto: © Dirk Gillissen
© Dirk Gillissen

Hoogleraar Taal, communicatie en computatie Antal van den Bosch wordt per 1 juli de nieuwe voorzitter van het wetenschapsdomein Sociale en Geesteswetenschappen en tevens lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij volgt Hans de Bruijn op, die afgelopen maanden waarnemend voorzitter was.

Kansen op inter- en transdisciplinaire samenwerking

Van den Bosch kijkt uit naar zijn nieuwe baan: “Ik zie een prachtige combinatie van een dienende boegbeeldfunctie voor de Nederlandse sociale en geesteswetenschappen, een rijkgeschakeerd landschap van disciplines met veel kansen op inter- en transdisciplinaire samenwerking, en een bestuurlijke functie die ten dienste staat van de hele organisatie van NWO.”

“De combinatie van wetenschap en bestuur trekt me aan. Mijn wetenschappelijke hart klopt voor NWO, en ik onderschrijf de ambities die zijn vastgelegd in de strategie 2023-2026 met als persoonlijke favoriet ‘onbelemmerde samenwerking’.”

Antal van den Bosch

Van den Bosch is interdisciplinair opgeleid als theoretisch taalkundige, psycholinguïst en informaticus. Na zijn promotie aan de Universiteit Maastricht is hij altijd actief gebleven in de wetenschap op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Het grootste deel van zijn werk heeft te maken met computers die de natuurlijke taal leren begrijpen en genereren. De modellen die hieruit voortvloeien kunnen weer gebruikt worden in ander wetenschappelijk onderzoek of in de maatschappij en het bedrijfsleven.

Op dit moment is hij faculteitshoogleraar aan de faculteit Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht op dit gebied. Zijn bestuurlijke kennis deed Van den Bosch eerder op onder andere als KNAW-instituutsdirecteur bij het Meertens Instituut.

“Een absolute topper binnen de sociale wetenschappen”

“We zijn verheugd met de benoeming van Antal van den Bosch als nieuw lid van de raad van bestuur en als domeinsvoorzitter”, aldus Marcel Levi, voorzitter raad van bestuur over de benoeming.

“Antal is een absolute topper binnen de sociale wetenschappen en heeft daarnaast veel raakvlakken met tal van andere wetenschapsgebieden. Die ervaring past heel goed bij onze behoefte om interdisciplinaire wetenschap te stimuleren. Ik weet zeker dat NWO, de sociale en geesteswetenschappen en de Nederlandse wetenschap in de volle breedte veel plezier gaan beleven aan zijn rol in het bestuur van NWO.”

Meer informatie
Lees meer over de NWO