Annelien Bredenoord wint UU-Publiprijs 2017

Annelien Bredenoord samen met Annetje Ottow tijdens de uitreiking. Foto door: Robert Oosterbeek

Prof. dr. Annelien Bredenoord, hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie en verbonden aan de faculteit Geneeskunde en het Universitair Medisch Centrum Utrecht, heeft de Publiprijs 2017 gewonnen. Zij ontving de prijs uit handen van de vicevoorzitter van het College van Bestuur, Annetje Ottow, op 8 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Bredenoord was veelvuldig in de media over onder meer de invloed op patiëntenzorg en maatschappij van medische innovaties zoals stamcelonderzoek, voortplantingstechnologie, Big Data en biobanken. Onlangs trad zij nog op in de Universiteit van Nederland, waar zij sprak over ethisch kwesties rondom onderzoek met embryo’s die toch niet meer gebruikt worden, en ‘Designer Baby’s’, ofwel baby’s waarvan het DNA zo is gemanipuleerd dat ze geen chronische aandoeningen of ziektes hebben of kunnen ontwikkelen.

Juryrapport

“Het onderzoeksterrein van Annelien Bredenoord leent zich bij uitstek om ermee naar buiten te treden en deel te nemen aan het maatschappelijk debat. Bredenoord doet dit veelvuldig en heeft bovendien een indrukwekkende wetenschappelijke carrière doorlopen. Die twee zaken weet zij voortreffelijk te combineren: zij vertaalt haar specialistische vak excellent naar de praktijk, ook al betreft het meermaals controversiële materie”, aldus de jury.

“Bredenoord zoekt de nuance op om die vervolgens maatschappelijk te vertalen en aan de actualiteit te koppelen.”

De jury van de UU-Publiprijs 2017

Interdisciplinair

Volgens de jury is Bredenoord een wetenschapper die als rolmodel  kan gelden voor veel andere wetenschappers. Met haar duidelijke visie en haar durf om gevoelige onderwerpen in het publieke debat in te brengen, kan zij een pionier genoemd worden. Bovendien zoekt Bredenoord steeds de interdisciplinaire invalshoek op, bijvoorbeeld door samen met medisch-biologische onderzoekers, zoals Hans Clevers, op te trekken om de maatschappelijke implicaties te benoemen van fundamenteel vergaarde kennis. De jury: “Bredenoord zoekt de nuance op om die vervolgens maatschappelijk te vertalen en aan de actualiteit te koppelen.”

Genomineerden

Op basis van een gewogen telling van mediaoptredens over het academisch jaar 2016-2017 werden in november naast Bredenoord nog drie andere hoogleraren genomineerd voor de Publiprijs:  de arbeidseconoom Joop Schippers, historica Beatrice de Graaf en paleontoloog Jelle Reumer. “Alle genomineerden slagen erin hun vakgebied dichter bij de mensen te brengen”, aldus de jury.  “Zij behandelen in de media thema’s die de universiteit als hoofdlijn aanmerkt - zoals duurzaamheid, life sciences, integratie en diversiteit. Het zijn wetenschappers waarop de universiteit trots kan zijn en waarmee ze zich graag aan de buitenwereld presenteert.”

 

UU Publiprijs

De UU Publiprijs bestaat uit een budget voor het maken van een video over het onderzoek van de winnende wetenschapper. Met de UU Publiprijs wil de universiteit Utrechtse wetenschappers stimuleren om publiciteit te genereren voor hun onderzoek,  om deel te nemen aan het maatschappelijk debat en om mee te helpen maatschappelijke problemen op te lossen.

Jury

De jury van de UU-Publiprijs 2017 bestond uit universiteitshoogleraar Naomi Ellemers (voorzitter), de winnaar van de Publiprijs 2016 Martin van den Berg, docent/onderzoeker Media- en Genderstudies Linda Duits, wetenschapsjournalist van dagblad Trouw Joep Engels en hoofd externe communicatie van de Universiteit Utrecht Sandy van Heerde.

Publiprijs Winnares Annelien Bredenoord: trailer

Publiprijs-winnares Annelien Bredenoord: lange versie