Anne-Rigt Poortman benoemd tot hoogleraar

Anne-Rigt Poortman is met terugwerkende kracht per 1 maart 2020 benoemd tot hoogleraar ‘Family diversity and life course outcomes’. Met deze leerstoel gaat de Utrechtse sociologe gezinsdiversiteit na scheiding in kaart brengen, en onder meer onderzoeken welke invloed verschillende gezinsvormen hebben op het opgroeiende kind.

Kinderen groeien op in uiteenlopende gezinsvormen. Na een echtscheiding is het goed mogelijk dat een kind twee huizen heeft. En als een ouder vervolgens een nieuwe partner krijgt, wijzigt de gezinsvorm weer. Met haar leerstoel wil Poortman zicht krijgen op deze gezinsdiversiteit, en wil ze weten wat voor een invloed deze uiteenlopende gezinsvormen hebben op het welzijn van de kinderen, en hun ouders. Poortman gaat hiertoe samenwerken met nationale en internationale wetenschappers uit verschillende disciplines, met het CBS, en met professionals en beleidsmakers die werken met gescheiden gezinnen.

Familiesociologie

Poortman is al langer werkzaam aan de Universiteit Utrecht, als universitair hoofddocent bij de vakgroep Sociologie. Zij is gespecialiseerd op het gebied van de familiesociologie en sociale demografie. Poortman houdt zich in haar onderzoek vooral bezig met (echt)scheiding, nieuwe relatievormen en juridische aspecten van partnerrelaties.