Anna Salomons ontvangt Role Models in Economics Award voor haar wetenschappelijk werk en bijdrage aan de publieke zaak
European Economic Association (EEA) waardeert haar voortrekkersrol
Anna Salomons ontvangt dit jaar de Role Models in Economics Award, die is ingesteld door de European Economic Association (EEA) om collega's te erkennen die zowel toegewijde wetenschappers zijn als veel bijdragen aan het algemeen belang in het vakgebied economie: Professor Salomons is uitgegroeid tot een van de belangrijkste wetenschappers op het gebied van arbeidseconomie, in het bijzonder in de studie van technologie-adoptie en effecten daarvan op de arbeidsmarkt.
De EEA prijst verder haar mentorschap bij het begeleiden van promovendi en jonge onderzoekers op hun carrièrepad. Anna Salomons doceert sinds 2011 aan de Utrecht University School of Economics (U.S.E.) en is alumnus van het University College Utrecht.
Voorts noemt de EEA ook nog Anna's uitstekende vermogen om haar kennis en inzichten te delen met zowel beleidsmakers als een breder publiek door middel van interviews op de nationale televisie, radio en in kranten. De prijs voor 2024 is bedoeld voor een econoom onder de 45 jaar die uitblinkt als wetenschapper en in het leveren van belangrijke bijdragen aan de academische wereld en het publieke belang in Europa 'in brede zin'. Met het prijzengeld (10.000 euro) wordt de ontvangers gevraagd bij te dragen aan een initiatief om de carrières van promovendi en junior professoren in Europa te stimuleren – een van de fundamentele missies van het EEA. Professor David Schindler van Tilburg University ontvangt dit jaar ook de prijs.
Een gezond academisch ecosysteem
Anna wordt door collega's die haar nominatie onderschreven gezien als een toonaangevend voorbeeld van succesvolle institutionele opbouw, verwijzend naar haar recente rol als onderzoeksdirecteur van U.S.E.. Ze verdient erkenning voor haar cruciale rol in het ontwikkelen en versterken van het academische ecosysteem, het bevorderen van verantwoording, transparantie en rechtvaardigheid, en het vormgeven van instituties die gelijke kansen bieden voor (junior) collega's
, zeggen zij in reactie op het nieuws over de prijs.
Haar junior coauteurs valt consequent de enthousiaste en standvastige steun op die ze biedt. Bovendien laat zij anderen ruimhartig in de credits delen en creëert zo een omgeving waarin elk teamlid erkenning krijgt voor zijn of haar inspanningen.
Impact van technologische verandering op arbeid
In haar onderzoek bestudeert Anna Salomons de effecten van technologische verandering en arbeidsmarktregulering op de arbeidsmarkt, waarbij ze zich richt op de gevolgen voor inkomensongelijkheid en werkgelegenheid. Ze verschijnt regelmatig in de media om haar licht te laten schijnen over de mogelijke effecten van nieuwe technologie (zoals kunstmatige intelligentie) op onze manier van werken en de toekomst van onze banen en arbeidsmarkten. Haar academische perspectief voegt de nodige diepte en nuance toe aan een discussie die vaak de neiging heeft om eenzijdig te focussen op ofwel de voordelen van nieuwe technologie (stijging van de arbeidsproductiviteit) ofwel op de ontwrichtende impact ervan (verwachtingen van massale werkloosheid). Salomons laat zien dat technologische verandering geen natuurwet is maar een kwestie van (min of meer) keuze, door aandacht te schenken aan de historische ontwikkeling en adoptie van technologische innovaties, en aan de (regulerende) rol van overheden om gewenste uitkomsten vorm te geven.
Meer over (arbeids)economisch onderzoek aan de UU: