17 februari 2017

André Mischke verkozen tot lid Academia Europaea

André Mischke

In december 2016 is André Mischke verkozen tot lid van de Academia Europaea. Hij is UHD en plaatsvervangend teamleider van de Nederlandse onderzoeksgroep in het ALICE-experiment van CERN. Mischke is betrokken geweest bij diverse internationale experimenten zoals NA49 bij de CERN-SPS en STAR aan de BNL-RHIC faciliteit. Zijn huidige onderzoek richt zich vooral op het bestuderen van hete en dichte QCD-materie in botsingen van zware atoomkernen in de Large Hadron Collider.

Vorig jaar kreeg Mischke een Vici-subsidie ​​van NWO om de dynamische eigenschappen van het quark-gluonplasma te bepalen, een nieuwe staat van materie die wordt verondersteld te hebben bestaan ​​in het vroege uitdijende heelal, enkele microseconden na de oerknal. Zijn groep heeft een wereldwijd toonaangevende rol in het meten van heavy-flavour deeltjes, en maakte de eerste metingen van D-mesonen in hoge-energie zware-ionenbotsingen. Daarnaast is Mischke betrokken bij de ontwikkeling van diagnostische hulpmiddelen in de medische beeldvorming. Hij heeft vele bestuurlijke functies op nationaal en internationaal niveau.

Over de Academia Europaea

Het doel van de Academia Europaea is het bevorderen en verspreiden van excellentie in de wetenschap, in de geesteswetenschappen, rechten, economische, sociale en politieke wetenschappen, wiskunde, geneeskunde, en alle takken van exacte en technologische wetenschappen, overal ter wereld, ter algemeen nut en ter bevordering van het onderwijzen van het publiek van alle leeftijden in de genoemde onderwerpen in Europa.

Academia Europaea is een Europese niet-gouvernementele organisatie die optreedt als een academie. De leden zijn wetenschappers die gezamenlijk streven naar het bevorderen van onderwijs en onderzoek. De academie is opgericht in 1988 en telt nu ongeveer 3470 leden, waaronder vooraanstaande deskundigen uit de natuurwetenschappen en technologie, biologische wetenschappen en geneeskunde, wiskunde, letteren en geesteswetenschappen, sociale en cognitieve wetenschappen, economie en rechtsgeleerdheid.