Ammodo Science Award 2021 voor Christian Lange en Walter Immerzeel

© iStockphoto.com/Cihatatceken
© iStockphoto.com/Cihatatceken

Twee onderzoekers van de Universiteit Utrecht winnen een Ammodo Science Award for fundamental research 2021. Hoogleraar Arabische en Islamitische Studies Christian Lange won een Award in de categorie Humanities en hoogleraar Berghydrologie Walter Immerzeel won een Award in de categorie Natural Sciences.

De onderzoekers ontvangen een geldbedrag van 300.000 euro. Dat geld kunnen zij de komende jaren gebruiken om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel onderzoek.

Prof. dr. Walter Immerzeel

Walter Immerzeel

Hoogleraar Berghydrologie Walter Immerzeel onderzoekt de gevolgen van klimaatverandering in Aziatische berggebieden. Immerzeel heeft tal van onderzoeksexpedities naar de Himalaya geleid en bracht daar als eerste de watercyclus in het hooggebergte in kaart. De komende jaren wil hij doorgronden hoe natuurrampen in berggebieden in verband staan met hun ligging en extreem weer. Daarbij richt hij zich met name op aardverschuivingen, lawines en gletsjermeren. Ook onderzoekt hij de gevolgen voor de waterbeschikbaarheid voor miljoenen mensen die stroomafwaarts wonen.

Het is een grote eer om de Ammodo science award te winnen. De prijs biedt een uitgelezen kans en de vrijheid nieuw onderzoek te initiëren naar bijvoorbeeld de effecten van klimaatverandering op natuurrampen en extreem weer in de Himalaya

Toekomstige natuurrampen

Zijn bevindingen kunnen helpen om beter te anticiperen op toekomstige natuurrampen. Immerzeel kreeg onder meer een Veni- en Vidi beurs van NWO, en een ERC Starting Grant. In 2018 ontving hij de prestigieuze Macelwane medal en werd hij fellow van de American Geophysical Union.

Christian Lange

Prof. dr. Christian Lange
Prof. dr. Christian Lange

Islamoloog Christian Lange bestudeert de klassieke Arabische en Perzische literatuur en is voortrekker op het gebied van de Arabische digital humanities. Zijn innovatieve analyse van gedigitaliseerde historische teksten heeft vernieuwende inzichten opgeleverd, onder andere in hoe het islamitisch strafrecht echt werd toegepast en hoe er door de eeuwen heen in verschillende intellectuele islamitische tradities over de vijf zintuigen werd gedacht.

Langes werk is naar het Arabisch vertaald en bekroond met twee ERC Grants (2010 en 2016), de British-Kuwait Friendship Society Prize (2016) en de World Award for Book of the Year of the Islamic Republic of Iran (2017).

Erg leuk dat een nogal kleine cultuurwetenschappelijke discipline als de islamologie in de prijzen valt, en fijn ook dat het soort 'fundamental research' waar ik voor sta ruimte krijgt aan de universiteit. Dit is een mooie aansporing voor mij om mezelf te blijven inzetten voor islamologisch onderzoek en voor onze opleiding in Utrecht.

Vijf zintuigen

De komende tijd wil Lange zich verder verdiepen in de geschiedenis van de zintuigen in de islamitische cultuur, door de vraag te stellen hoe moslims hun zintuigen en lichaam gebruiken in de dagelijkse omgang met elkaar en met niet-moslims. Ook wil Lange onderzoeken hoe er in verschillende epistemologische islamitische tradities over de vijf zintuigen werd gedacht.

Ammodo Science Award

De Ammodo Science Award for fundamental research is bestemd voor excellente, internationaal erkende mid-career wetenschappers die werkzaam zijn in Nederland en niet langer dan vijftien jaar geleden zijn gepromoveerd.