Ambassadeur Ierland luidt jubileumjaar opleiding Keltisch in

Decaan Thomas Vaessens en Ierse ambassadeur Brendan Rogers (14 februari 2023)
Decaan Thomas Vaessens en Ierse ambassadeur Brendan Rogers. Foto: © MRBFoto’s

De opleiding Keltische talen en cultuur van de Universiteit Utrecht bestaat honderd jaar. Het jubileum wordt dit jaar uitgebreid gevierd en de feestelijkheden zijn deze maand ingeluid met het bezoek van de ambassadeur van Ierland, Brendan Rogers.

Handschriften

Ierse ambassadeur Brendan Rogers krijgt rondleiding door de UB. Foto: © MRBFoto’s
© MRBFoto’s

Ambassadeur Rogers werd verwelkomd door directeur Matthijs van Otegem en decaan Thomas Vaessens. Het bezoek aan de opleiding Keltisch en de Faculteit Geesteswetenschappen begon in de Universiteitsbibliotheek. Hier kreeg Rogers een rondleiding van vakspecialisten Arja Firet en Chelsea Crane. Conservator Bart Jaski toonde vervolgens een aantal facsimiles van middeleeuwse Ierse handschriften, zoals het beroemde Boek van Kells en het Boek van Ballymote, en een bijzonder Utrechts handschrift uit de vijftiende eeuw en een zeventiende-eeuwse Nederlandse kaart waarop ook Ierland is afgebeeld.

Ter afsluiting konden studenten van de opleiding Keltisch en studenten met de Ierse nationaliteit ambassadeur Rogers spreken in het Academiegebouw. Zowel hij als decaan Vaessens onderstreepten de vele schakels die Nederland en Ierland verbinden en het belang van samenwerking op cultureel gebied.

UB-conservator Bart Jaski en Ierse ambassadeur Brendan Rogers. Foto: © MRBFoto’s
© MRBFoto’s

Biografie

Om daad bij het woord te voegen kondigde ambassadeur Rogers aan dat de Ierse ambassade de publicatie van de biografie over de eerste Nederlandse hoogleraar Keltisch, Anton Gerard van Hamel, gaat financieren. De biografie zal bijdragen bevatten van een twaalftal wetenschappers, die verschillende aspecten van Van Hamels leven belichten.

Het boek wordt grotendeels gebaseerd op de archieven van Van Hamel en Maartje Draak uit de Universiteitsbibliotheek en de redactie is aan Bart Jaski, Nike Stam, Sanne Jongeleen en Lars Nooij. Aankomende zomer presenteert ambassadeur Rogers de biografie tijdens het International Congress for Celtic Studies.

De Keltische Zomer

Een ander onderdeel van de jubileumviering is de publieksdag ‘De Keltische Zomer’. Op zaterdag 1 juli kan een breder publiek kennismaken met de keltologie, door onder andere middeleeuws geïnspireerde workshops, muziek en literatuur.