Amantadine

Op 28 januari 2022 is de Verordening (EU) 2019/6 in werking getreden. Op basis van artikel 37 van deze verordening is een lijst opgesteld van gereserveerde antimicrobiële stoffen. Deze stoffen zijn voorbehouden voor de behandeling van bepaalde infecties bij de mens en zijn daarom verboden voor veterinair gebruik. Deze aanvulling op de verordening is uitgebracht op 16 februari als advies en is 19 juli 2022 officieel aangenomen. Er geldt voor de genoemde geneesmiddelen een overgangsperiode tot 9 februari 2023.

Eén van de stoffen die op de lijst van gereserveerde middelen staat, is amantadine. Apotheek faculteit Diergeneeskunde levert op aanvraag van een dierenarts amantadine drank en capsules. Door deze nieuwe publicatie is besloten dat er vanuit de apotheek geen amantadine capsules of drank meer geleverd zullen worden voor nieuwe patiënten. Patiënten die al op de amantadine staan, mogen nog uiterlijk doorbehandeld worden met amantadine tot 9 februari 2023.

Indien amantadine nodig is voor een voortzetting van een bestaande behandeling, kan op basis van een diergeneeskundig voorschrift de drank rechtstreeks aan de eigenaar afgeleverd worden. Voorschriften kunnen ingediend worden via het hiervoor bestemde online aanvraagformulier op de website. 

De volledige lijst met gereserveerde middelen kunt u raadplegen via de onderstaande link. Op de pagina 'Regelgeving 2022' kunt u meer lezen over de verordening en wat er is veranderd als gevolg van hiervan op het gebied van wet- en regelgeving.