Alumnus Wendela Wessels
Vanuit haar woon- en werkplaats in Silicon Valley (Californië) in de Verenigde Staten vertelt Wendela Wessels over farmacogenetisch testen.
We wisten al dat DNA in grote mate bepaalt hoe we reageren op medicijnen, maar door de LUMC publicatie in de Lancet is het nu ook bewezen dat farmacogenetisch testen bijwerkingen vermindert.
Bijwerkingen zijn de zesde doodsoorzaak
‘Er valt veel te winnen door bijwerkingen te voorkomen. Bijvoorbeeld, meer dan een miljoen mensen in Nederland gebruiken een antidepressivum. Bij 30 tot 50% werkt dat niet voldoende. Op basis van ‘trial and error’ zoeken deze patiënten naar wat het beste voor hen werkt. Zij zien nu in hun farmacogenetische rapportage ineens een verklaring voor al die jaren van doffe ellende.’
De pil en DNA
‘De Pil is wijdverbreid en algemeen geaccepteerd. Maar wist je dat er vrouwen zijn die een variatie in een gen hebben waardoor hun bloed sneller stolsels vormt? Bij gebruik van nieuwere anticonceptiepillen neemt de kans op levensgevaarlijke bloedstolsels onevenredig toe. Een deel van de bevolking moet die specifieke anticonceptie echt mijden. Weer een ander gen kan zorgen dat anticonceptie niet zo goed werkt als je zou verwachten. ‘Je kan dit soort risico’s niet uitvragen. Je moet testen op genetisch profiel.’
mijnmedicijn
mijnmedicijn stimuleert de uitwisseling van ervaringen met medicatie, het vinden van (h)erkenning. Om patiënten beter te kunnen ondersteunen, is daar de farmacogenetisch test aan toegevoegd. Iedereen kan een testkit kopen, even schrapen met een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang en je bent klaar. De test blijkt echt een bron van informatie, voor iedereen weer om een andere reden. Wat ze eruit halen, is een verbetering van hun zorg. Daar gaan onze patiënten zelf actief achteraan.
Om Farmacie te studeren was geen besluit maar puur toeval. Ik werd uitgeloot voor tandheelkunde en toen moest ik iets kiezen. Farmacie leek me interessant. Dat doe ik een jaartje, dacht ik. Eén van de eerste vakken was Organische Chemie. Ik vond dat meteen leuk en interessant.
Hoe heb je je loopbaan vormgegeven?
‘Ik heb eigenlijk steeds gedaan wat er op mijn pad kwam. M’n enige actieve keuze was om vanuit de farmaceutische industrie in een openbare apotheek te gaan werken. Er kwamen kansen voorbij, die heb ik gegrepen. Niet vanuit een vastomlijnd plan. Met het hele gezin verhuizen naar Amerika was ook geen onderdeel van een plan. We woonden al jaren in hetzelfde huis, gingen meestal naar hetzelfde land op vakantie. Ik denk dat je kansen moet grijpen. En doe wat je leuk vindt. Dan word je vanzelf goed in wat je doet.’
Het zou echt mooi zijn als er tussen de lezers zorgverleners zitten die enthousiast raken over farmacogenetica en ook aan de slag willen met DNA-tests.