11 april 2017

Alumnus Maarten van der Graaff wint J.C. Bloem-poëzieprijs 2017

Maarten van der Graaff. Bron: Wikimedia Commons/Vera de Kok

Maarten van der Graaff (1987), alumnus van de opleiding Religiewetenschappen en voormalig student-assistent van prof. dr. Johan Goud, kreeg zondag 9 april de J.C. Bloem-poëzieprijs toegekend voor zijn tweede dichtbundel Dood werk.

Dichter van het heden

De prijs van 2500 euro wordt om het jaar uitgereikt voor de tweede dichtbundel van een Nederlandstalig dichter en geldt als een bevestiging van 'duurzaam' dichterlijk talent: hij wordt uitgereikt aan dichters van wie de jury verwacht nog veel te zullen horen. Maarten van der Graaff werd door de jury omschreven als "een dichter zonder verlangen (zoals J.C. Bloem), maar een dichter van registratie, van koel noteren. Niet van het verleden, maar van het heden."

Dood werk

Volgens de dichter zelf is het een dichtbundel vol woede, arbeid, therapie en 'dode' politiek. Geregistreerd in lijsten en zogeheten geklokte gedichten. "Vormen die uit elkaar vallen waar je bij staat. Waar ik naar verlang: het sociaal maken van mijn problemen en het teruggaan naar het gestoorde in de poëzie."